Ljepše fotografije svemira vjerojatno nikada niste vidjeli

Foto: Brad Goldpaint

AMERIČKI fotograf Brad Goldpaint pobjednik je jednog od najvećih i najprestižnijih natjecanja u astronomskoj fotografiji, Astronomy Photographer of the Year, što ga vodi britanska zvjezdarnica Royal Observatory u Greenwichu.

U natjecanju su sudjelovale tisuće profesionalnih i amaterskih fotografa iz cijeloga svijeta, a Goldpaint je osvojio nagradu od 10.000 funti. Hrvatska astrofotografkinja Dunja Županić iz Daruvara na jednom je od ovih natjecanja završila među finalistima, no nije imala sreće da je zapadne i nagrada.

Na Goldpaintovoj fascinantnoj fotografiji (pogledajte gore - naslovnu), snimljenoj nedaleko od grada Moaba u saveznoj državi Utah, u donjem dijelu vide se formacije crvenih stijena, u gornjem desnom Mliječni put, a gore lijevo galaksija Andromeda.

Član žirija Will Gater rekao je: „Za mene ova izuzetna snimka utjelovljuje sve ono što je svojstveno dobrim astrofotografima – ravnotežu između tame i svjetla, kontrast tekstura i tonova tla i neba i osamljenog fotografa pod zvjezdanim kanapeom dimenzija i ljepote koji oduzimaju dah.“

Uz ukupnog pobjednika, žiri je odabrao pobjednike i finaliste u više drugih kategorija.

U kategoriji Aurora pobijedila je fotografija polarne svjetlosti koju je nad fjordom u otočju Lofoten na sjeveru Norveške snimio danski fotograf Mikkel Beiter (gore).

Pobjednik u kategoriji Naše Sunce, Francuz Nicolas Lefaudeux, zabilježio je sjajnu fotografiju potpune pomrčine Sunca na kojoj se lijepo vide i plava zvijezda Regul, što na latinskom znači mali kralj, te crveni planet Mars (gore).

U kategoriji Planeti, kometi i asteroidi pobijedio je Britanac Martin Lewis s fotografijom tankog srpa Venere koja je snimljena teleskopom s infracrvenim filtrom (gore).

Lewis je također autor fotografije Parada planeta koja je završila na drugom mjestu. Planete, na kojima se vide čak i detalji površina, snimio je iz vlastitog vrta (gore).

Najbolju fotografiju u kategoriji galaksija snimio je Australac Stephen Mohr. Na njoj se vidi galaksija NGC 3521 udaljena oko 26 milijuna svjetlosnih godina (gore).

Talijanski fotograf Mario Cogo pobijedio je u kategoriji Zvijezda i maglica s fotografijom Corona Australis Dust Complex. Na njoj su zabilježeni razni svemirski objekti na različitim udaljenostima, među ostalima maglice NGC 6726-27-29, u sredini desno tamni oblak prašine Bernes 157 i desno gore kuglasti skup zvijezda NGC 6723 (gore).

U kategoriji Mladih astrofotografa pobijedio je 15-godišnji Talijan Fabian Dalpiaz s fascinantnom snimkom meteora nad jesenjim krajolikom Alpa (gore).

Pobjednik u kategoriji Naš Mjesec je Španjolac Jordi Delpeix Borrell (gore).

U kategoriji Nebeskih krajobraza pobijedio je Mađar Ferenc Szémár s fotografijom Circumpolar koja prikazuje krajobraz ispod i iznad zimske noćne magle s Andromedom tik iznad horizonta (gore).

Pobjednik kategorije Sir Patrick More Prize za najboljeg novopridošlicu je Kinez Tianhong Li s fotografijom Galaxy Curtain Call Performance, na kojoj se vidi središte Mliječne staze neposredno prije zalaska za horizontom (gore).

Pobjednik kategorije Robotski pogled je Britanac Damian Peach, na čijoj se fotografiji vidi rijedak susret dvaju kometa C/2017 O1 (ASASSN) s krajnje lijeve strane i C2015 ER61 (PanSTARRS) u sredini. U desnom gornjem uglu sjaje Plejade (gore).

Natjecanje Insight Investment Astronomy Photographer of the Year združenim snagama organiziraju promatračnica Royal Observatory u Greenwichu, Insight Investment i BBC Sky.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.