Lijepa priča nedjeljom: Slijepi poduzetnik pokrenuo posao i zaposlio 16 ljudi

Foto: Index

SINIŠA SLUNJSKI u samo tri godine uspio je od nule izgraditi firmu i zaposliti 16 ljudi.

Iako je od rođenja slijep, to ga nije spriječilo da sa suprugom i bratom pokrene uspješan posao i zaposli sebe i druge.

Prije nego što je pokrenuo vlastiti posao, Siniša je radio u agenciji koja se bavila uslugama vezanim uz telekomunikacije - konkretno, firmi koja je telekom kompanijama pružala usluge brige o korisnicima. Nakon sedam godina odlučio je u taj posao krenuti samostalno.

"Ja ne osjećam nikakav hendikep"


Njegova firma "SMB" za Hrvatski telekom vodi brigu o poslovnim korisnicima - od prodaje usluga do rješavanja reklamacija. Osim toga, bave se i građevinarstvom, za što je zadužen Sinišin brat.

Svoju sljepoći ne vidi kao poseban problem, već kao prirodno stanje kojem se prilagodio,

"Ja ne osjećam nikakav hendikep. Ja sam tako rođen i meni je to normalno stanje. Ima, naravno, nekih stvari koje ne mogu raditi. Npr. vjerojatno bih se puno više bavio sportom, ali neki sportovi nisu za mene", kaže Siniša.

Takav njegov stav omogućio mu je da i prije poduzetništva ostvari uspješnu karijeru.

"Ja sam prije desetak godina počeo raditi u jednoj firmi koja je također bila partner telekom operateru. Imao sam uspjeha na tom poslu i došao sam do vrha u firmi. U jednom trenutku sam dobio priliku dobiti partnerski ugovor i pokrenuti posao. Uspjeli smo napraviti stabilnu tvrtku s prihodima od 2,5 milijuna kuna prošle godine i dobiti od oko 600 tisuća kuna", kaže Siniša.



U svakodnevnom radu pomaže mu tehnologija. Ima računalo s posebnim softverom što mu omogućuje "čitanje" dokumenata.

"Postoje softverska rješenja koja nama slijepima omogućava da koristimo svu današnju tehniku, računala, telefone... Ono što korisnik vidi na ekranu, softver pretvara u zvuk. To je jedan opcija. Druga je da pretvara u Brailleovo pismo. Ja osobno koristim pretvaranje u zvuk", kaže Siniša.

U planu gradnja hotela prilagođenog osobama s invaliditetom

S obzirom na to da mu sadašnji posao dobro ide, otvorila se mogućnost i za širenje te Siniša planira izgradnju manjeg hotela negdje na Jadranu.

Radilo bi se o hotelu s oko 20 soba, a njegova specifičnost bila bi to što bi bio potpuno prilagođen za osobe s invaliditetom. Osobe s invaliditetom u zapadnoj Europi imaju znatno bolji socijalni status nego u Hrvatskoj, često imaju više slobodnog vremena, a i kao i svi ostali - vole putovati.

"U budućnosti želimo izgraditi manji hotel za otprilike 50 osoba, potpuno prilagođen za osobe s invaliditetom. Toga u Hrvatskoj praktički nema. Takav jedan oblik turističkog objekta ima veliku perspektivu. To nam je budući plan", kaže Siniša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.