Lijekovi i politika: Nakon izbora supruga šefa HDZ-a splitske županije osnovala tvrtku Pharma net

SVEGA PETNAEST dana nakon drugog kruga lokalnih izbora više od 50 malih ljekarnika osnovalo je tvrtku Pharma net. Među njima je i supruga Krune Peronje, šefa HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, koji se s dosadašnjim koalicijskim partnerima iz Kerumovog HGS-a sukobio upravo zbog upravljanja Županijskim ljekarnama. Peronja, naime, inzistira da ravnatelj ostane Mate Portolan, predsjednik Hrvatske komore ljekarnika, usput i član HDZ-a.

Peronja sve dao Kerumu, a Ljekarne ne pušta iz ruke

A Portolana je smijenio Hrvoje Tomasović, šef splitskog HSP-a i predsjednik Upravnog vijeća Ljekarni. Uhvatio ga je da zapošljava unatoč zabrani ministra Milinovića i pokrenuo proceduru za njegovu smjenu. Pri tome su mu za nogu zapela dva HDZ-ova člana Upravnog vijeća Ljekarni, koja su raspisala natječaj i ostavila Portolana na dosadašnjoj funkciji.

Tomasović je zatražio od Keruma i njegovih da riješe situaciju, no to se još uvijek nije dogodilo. Kako je HSP spasio Keruma od blamaže na legendarnoj sjednici Gradskog vijeća kada je za intendanta postavljen Duško Mucalo, sada je tu i konkretna obveza da se nešto poduzme po pitanju Ljekarni, jedine profitabilne zdravstvene ustanove u županijskom vlasništvu, koja godišnje obrne 230 milijuna kuna prometa.

Peronja se bez problema odrekao i Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja. Kronične gubitaše s dubiozama teškim 100 milijuna kuna prepustio je Kerumovim kadrovima, no Ljekarne ne ispušta iz ruke. Ima li kakve veze Pharma net, tvrtka u kojoj i Peronjina supruga ima stanoviti, istina vrlo mali, vlasnički udio?

"Nema to nikakve veze, ja i ne znam kako se zove tvrtka moje supruge"

"Nema. Ja i ne znam kako se zove ta tvrtka", kaže Peronja nezainteresirano. Njegov odvjetnički ured, inače, posluje s tvrtkama u vlasništvu Županije, kao i s mnogim jedinicama lokalne uprave kojima vlada njegova stranka, pa ni ovaj novi poduzetnički iskorak ne čudi. Pharma net mogla bi vrlo lako doći na platni popis Županijskih ljekarni.

Portolan u svemu ne vidi nikakav problem. Tvrdi da nije zapošljavao unatoč zabrani resornog ministra, a s Tomasovićem se, kaže, zakačio oko rabata, koji su im smanjili glavni dobavljači. Ovakvo udruživanje malih ljekarnika uobičajena je stvar, kaže Portolan. I u skladu je s europskim iskustvima, napominje. Nisu još sklopili ugovor, ali nema nikakve prepreke ukoliko ponude dobre uvjete, ustvrdio je.

Kerum inzistira kod svojih da se problem Ljekarni riješi, no to dosad nije urodilo plodom. Možda pomognu disonantni tonovi, koji se u posljednje vrijeme daju čuti između Peronje i Ante Sanadera, splitsko-dalmatinskog župana. Neki konkretni pomaci mogli bi se dogoditi za par dana na sjednici Županijske skupštine, na kojoj će Tomasović podnijeti referat o trenutnoj situaciji u Ljekarnama. Hoće li se itko sjetiti spomenuti novog igrača na farmaceutskom tržištu Hrvatske, Pharma net?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.