Liječnici završili obdukciju nad Gadafijevim tijelom, danas se proglašava oslobođenje Libije

LIBIJSKI forenzičari sinoć su završili obdukciju na tijelu ubijenog Moamera Gadafija, piše Reuters.

Jedan od liječnika koji je bio uključen u obdukciju danas je za Reuters rekao kako je liječnički tim radio cijelu noć, no izvor je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, te nije objavio nikakve detalje o nalazima obdukcijskog pregleda tijela u mrtvačnici u Misrati.



Lokalne vlasti priopćile su kako tijelo diktatora neće biti vraćeno u hladnjaču u trgovačkom centru u kojem je bilo izloženo kako bi ga građani mogli vidjeti.

Novi libijski vođe danas će proglasiti oslobođenje Libije


Nakon Gadafijeve smrti, novi će libijski vođe danas proglasiti oslobođenje Libije, i time otvoriti put za osnutak privremene vlade nakon čega će uslijediti prvi slobodni izbori nakon 42 godine.

No, dugoočekivano proglašenje oslobođenja zasjenjeno je kontroverzom oko okolnosti koje su dovele do Gadafijeve smrti, nakon što je u četvrtak uhićen u svom rodnom gradu.

Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) priopćilo je kako će oslobođenje proglasiti u Bengaziju, kolijevci libijske revolucije koja je bila inspirirana pobunama u Tunisu i Egiptu.

NTC je obećao proglašenje kad padne Sirt, posljednja utvrda Gadafijevih pristaša.



Privremena vlada osnovat će se unutar mjesec dana od proglašenja oslobođenja, a parlamentarni i predsjednički izbori uslijedit će u narednih godinu dana.

U tijeku je istraga o Gadafijevoj smrti, mladi pobunjenik tvrdi kako je on presudio pukovniku

Privremeni libijski vođa Mustafa Abdel Jalil rekao je kako se provodi istraga o točnom slijedu okolnosti koje su dovele do Gadafijeve smrti, nakon što su inozemne vlade i organizacije za zaštitu ljudskih prava postavile brojna pitanja o svireposti likvidacije.

Brojne snimke s mobitela otkrile su kako pobunjenici navlače diktatora dok je još uvijek živ, lica prekrivena krvlju, dok ga je mnoštvo naguravalo, udaralo i vuklo za kosu. Preklinjao je za život, a nekoliko trenutaka kasnije bio je mrtav.

U javnost je istupio mladi libijski pobunjenik iz Bengazija, identificiran kao Sanad al-Sadek al-Ureibi, tvrdeći kako je upravo on taj koji je s dva hica presudio pukovniku, rekavši kako je bivšem vođi trebalo oko pola sata da izdahne.

Međunarodna zajednica mogla bi tražiti da se Ureibija izvede pred sud, a mladić koji ustraje u tvrdnjama da je upravo on odgovoran za Gadafijevu smrt, za libijske je pobunjenike preko noći postao narodni heroj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.