Liječnici optužuju HZZO i državnog tajnika Jurkovića za zlonamjerne neistine o "prosvjednoj čajanci"

TVRTKA ABA informatika iz Zagreba optužila je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva Dražena Jurkovića za iznošenje čitavog niza neistina, čija je svrha, kako se tvrdi, dezinformirati medije i javnost i prikriti svoju odgovornost.

U priopćenju koje je poslala ABA informatika, a koje potpisuje predsjednik tvrtke dr. Galibedin Galijašević, tvrdi se da su HZZO i Jurković iznijeli zlonamjerne neistine na konferenciji za novinare povodom blokade dvije stotine liječnika i njihovih pacijenata u pristupu dijelu zdravstvenog sustava, te povodom nedavne "prosvjedne čajanke" više od tisuću obiteljskih liječnika.

"Iznesena je netočna tvrdnja da je 'tvrtka ABA informatika bila privilegirana i pod vrlo netransparentnim uvjetima, bez javnog natječaja, dobila vrlo značajan novac za razvoj svog programa'. Istina je da je pet tvrtki (ABA informatika, IN2, MCS Grupa, IPT i ISD), koje su ponudile najbolje aplikacije na međunarodnom javnom nadmetanju Ministarstva zdravstva za informatizaciju sustava primarne zdravstvene zaštite krajem 2003. godine potpisalo s Ministarstvom zdravstva istovjetne Ugovore o nabavi Aplikativnog rješenja za ordinacije primarne zdravstvene zaštite u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna, svaki za šest stotina ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti" tvrdi u priopćenju ABA informatika.

Galijašević: ABA informatika diskriminirala, HZZO je prisiljava na prelazak na druge aplikacije

Svih pet tvrtki koje su potpisale rečeni ugovor s ministarstvom se početkom 2006. godine prisililo na potpisivanje Aneksa ugovora o nabavi Aplikativnog rješenja za ordinacije primarne zdravstvene zaštite kojim se, sukladno 1. članku istog Aneksa, "regulira sporazumni prestanak Ugovora". No, tvrdi ABA, od svih pet tada ugovorenih dobavljača s identičnim formalno pravnim statusom krenula je diskriminacija upravo te tvrtke, njezine aplikacije "Lord Primus", ali i ordinacija koje su je prihvatile, pa i pacijenata koji se u njima liječe.

ABA navodi kako ponuda HZZO-a i tajnika Jurkovića da i ta tvrtka prijeđe na druge aplikacije, jednako kao i njihov argument da brojni liječnici rade na tim drugim aplikacijama, za zagrebačku tvrtku i Galijaševića nisu prihvatljivi, tvrdeći da bi prelazak ordinacija, koje su već prihvatile aplikaciju "Lord Primus", na druge aplikacije nanio golemu štetu i ordinacijama, liječnicima i sestrama,a li još više pacijentima.

Pozvali su stoga hrvatsku Vladu da trenutno ukine zabranu pristupa na središnji zdravstveni informacijski sustav Cezih, te da omogući svim liječnicima i medicinskim sestrama normalan rad, i svim hrvatskim pacijentima potpunu skrb zagarantiranu Ustavom.

"Pozivamo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravstva da omoguće neovisno usporedno ocjenjivanje svih informacijskih sustava koji se koriste u ordinarijima primarne zdravstvene zaštite po kriterijima funkcionalnosti koje nude u podršci radnim procesima ordinacija, stabilnosti u radu, tehničke i korisničke podrške, kriterijima funkcionalnosti komunikacije s Cezihom, usklađenosti sa zakonima i propisima te zadovoljstvu liječnika i sestara koji ih svakodnevno koriste" stoji na kraju priopćenja tvrtke ABA informatika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.