Liječnici napali šeficu Udruge za prava pacijenata: Koristi smrt rodilje za promociju

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

HRVATSKA udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Hrvatska liječnička komora (HKL) osudile su danas izjavu predsjednice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, Jasne Karačić Zanetti, da je smrt mlade majke koja je preminula u zadarskoj bolnici sumnjiva.

Podsjetimo, javnost je šokirala smrt mlade žene koja je preminula u zadarskoj bolnici nakon što je u gospićkoj bolnici rodila svoje četvrto dijete. Nakon porođaja uslijedile su komplikacije zbog kojih je prebačena u Zadar. No u tamošnjoj bolnici, nažalost, nisu joj uspjeli spasiti život.

"Velik broj prijava dolazi upravo na odjele ginekologije gdje rodilje izražavaju svoju zabrinutost jer ih nitko ne obilazi nakon što rode. To je odmah ona jedna sumnja koja se u meni budi. Je li bilo dovoljno kontrole za vrijeme poroda ili kad je rodila i je li se možda komplikacija koja se dogodila mogla izbjeći?" rekla je jučer Jasna Karačić Zanetti, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

HUBOL: Karačić šteti pacijentima, liječnicima i cijelom sustavu

HUBOL je reagirao priopćenjem u kojem navodi da se radi o nagađanjima i "neodgovornom širenju glasina te tipičnom primjeru medijske samopromocije na štetu pacijenata, njihovih obitelji, liječnika i cijelog zdravstvenog sustava". 

"Gospođa Karačić ne raspolaže nikakvim činjenicama vezanim uz ovaj slučaj, kao potpuni laik nema medicinskog znanja da bude relevantan sugovornik na temu ocjene stručnosti i ispravnosti zdravstvenog zbrinjavanja ove rodilje, ali je svejedno smatrala potrebnim u javnosti posijati glasine o 'sumnji' u to je li bilo 'dovoljno kontrole za vrijeme poroda' i je li se 'komplikacija možda mogla izbjeći'", pišu iz HUBOL-a.

Navode i da su "paušalno nabacivanje krivnje na liječnike i iznošenje osobnih dojmova i stavova, neutemeljenih u znanju, argumentima ili činjenicama trajna obilježja medijskog djelovanja gospođe Karačić" te da je Karačić i ranije koristila teške zdravstvene priče pojedinih pacijenata za medijsku samopromociju.

"Njezine izjave vrlo često sadrže neutemeljene napade na liječnike i cijeli zdravstveni sustav te HUBOL smatra da je njezino medijsko djelovanje štetno po pacijente, liječnike i cijeli sustav te trajno usmjereno rušenju povjerenja pacijenata u hrvatsko zdravstvo", pišu.

"Ima li udruga, osim nje, uopće druge članove?"

Javnosti je potpuno nedostupan podatak ima li udruga Karačić uopće još nekog člana osim nje same.

HUBOL je pozvao Karačić da iznese točan podatak o broju članova svoje udruge kako bi javnost znala koliko hrvatskih građana ona zastupa.

"Jedino ime koje se veže uz Hrvatsku udrugu za promicanje prava pacijenata je Jasna Karačić pa postoji sumnja da udruga drugih članova, osim nje same, niti nema te da u biti udruga predstavlja jednu jedinu građanku tj. Jasnu Karačić", piše u priopćenju.

Iz HUBOL-a navode i da Karačić kontinuirano u medijima govori o velikom broju prijava pacijenata koje njezina udruga prima, a javnosti je nepoznato koliko je tih prijava, postoje li uopće i što, ako postoje, udruga s njima čini.

"Naime, iz jedne javne reakcije Hrvatske liječničke komore s kraja 2020. godine jasno proizlazi da ova udruga, niti njezina predsjednica, u nekoliko godina prije 2020. nisu HLK-u proslijedile niti jednu jedinu prijavu pacijenata", piše HUBOL.

HKL: Pojedinci zloupotrebljavaju smrt pacijentice za osobnu promociju

Iz Hrvatske liječničke komore su objavili priopćenje u kojem pozivaju na odgovornost u javnim istupima.

"Hrvatska liječnička komora izražava sućut obitelji preminule pacijentice iz Ličko-senjske županije. HLK, kao i uvijek do sada, tako i u ovom slučaju preminule rodilje, poziva sve koji daju izjave u medijima da to čine poštujući liječničku tajnu i pravo pacijenta na privatnost. 

HLK, pored toga, smatra da pojedinci koji, ne raspolažući niti činjenicama o konkretnom slučaju niti medicinskim znanjem, u medijskim izjavama nagađaju o greškama liječnika, izražavaju ničime dokazanu 'sumnju' u nestručno postupanje ili postavljaju teze o propustima u medicinskom zbrinjavanju, zloupotrebljavaju smrt pacijentice za osobnu medijsku promociju.

HLK posebno poziva Jasnu Karačić, predsjednicu Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, da svoje medijske istupe temelji na činjenicama i dokazima, a ne na osobnim dojmovima i neutemeljenim glasinama", pišu iz HLK-a.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.