Liječnica iz sisačke bolnice: Potres me srušio na pod, zgrada kirurgije se odvojila

Foto: Marin Tironi/Pixsell

RAZORAN potres čija je magnituda 6.2 bila kod Petrinje razorio je taj grad, no uzrokovao je i velike štete u Sisku. Liječnica Ivana Šmit, kardiologinja u Općoj bolnici u Sisku, u trenutku potresa se nalazila na odjelu interne, a ubrzo nakon potresa išla je spašavati pacijente iz bolnice u Petrinji.

"Potres je bio toliko jak da nas je sve bacio na pod, nismo mogli kontrolirati pokrete, žbuka je počela padati, doslovno sam vidjela kako zidovi pucaju, to je bilo prestrašno. U tom trenu ne znaš hoćeš li istrčati van ili ići po pacijente, to je bila živa katastrofa. Užas je blaga riječ za ono što smo doživjeli. Zgrada kirurgije se od siline potresa metar odvojila od zgrade novog paviljona koji smo na proljeće trebali pustiti u pogon. Tamo treba biti objedinjeni prijem hitne pomoći", ispričala je za Index dr. Šmit, koja je ujedno i predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

Nekih 30 do 40 minuta nakon potresa stigla je u bolnicu u Petrinji, koja je izdvojeni objekt sisačke bolnice, kako bi evakuirala i spašavala tamošnje pacijente.

"Sve je bilo u dimu, prašini. Na sreću nitko od pacijenata nije stradao. Koliko znam općenito nitko od pacijenata iz bolnice u Petrinji i Sisku nije u životnoj opasnosti zbog ozljeda radi potresa. Inače, bolnica u Petrinji je na 5 katova, i ona već prije nije bila stabilna zbog nekih podzemnih voda. Došao je i ministar Beroš i pomogao nam evakuirati ljude", ispričala je dr. Šmit.

"Bolnica sad nije upotrebljiva"

Iz petrinjske bolnice u kojoj se nalaze pulmološki odjel, covid odjel, palijativa, prebačeno je, navodi, 40-ak pacijenata.

"Za tri najteža pacijenta napravili smo transport prema Karlovcu, dva su pacijenta na respiratoru, a jedan na kisiku, ostale covid pozitivne koji su trebali na kisik smo poslali za Arenu, pacijente s odjela palijativne skrbi smo u Dugu Resu, a plan je bio i da se 8 plućnih pacijenata pošalje u Zagreb u Kliniku za plućne bolesti u Rockefellerovu", kazala je dr. Šmit.

Navodi kako nije sigurna hoće li petrinjska bolnica uopće više biti upotrebljiva, no trenutno, kaže, sigurno nije.

"Ona je prije 3 godine stradala, zbog nekih podzemnih voda, no bila je koliko-toliko stabilna, no sad nisam sigurna, upitan je dovod kisika koji se dovodi iz vanjske jedinice. Petrinja nema agregat za struju pa se bolnica sad ni ne može upotrebljavati, nakon ovog potresa je izgledala katastrofalno, upitne su i instalacije", kazala nam je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz potres instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: potres

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.