Lavrov žestoko kritizirao prijedlog šefa UN-a o sporazumu o žitu

Foto: EPA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirao je "nerealan" prijedlog glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa za obnovu sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka.

Deklaracija koju su prihvatile zemlje članice G20 u subotu poziva na neometanu isporuku žita, hrane, umjetnog gnojiva iz Rusije i Ukrajine kako bi se ispunili zahtjevi zemalja u razvoju.

Ruska invazija započeta u veljači 2022. poremetila je isporuke, ali su one ipak bile obnovljene zahvaljujući sporazumu potpisanom pod okriljem Ujedinjenih naroda i Turske, koja ga sada nastoji obnoviti otkako se u srpnju Rusija povukla nezadovoljna jer nisu uklonjene zapreke za izvoz ruskih gnojiva i drugih proizvoda. 

"Rusija je spremna ponovno aktivirati crnomorski sporazum ako se ispune njezini zahtjevi"

"Glavnog tajnika UN-a eksploatira zainteresirana strana", ustvrdio je Lavrov. Ukrajina se protivi ublažavanju sankcija Rusiji u zamjenu za aktiviranje crnomorskog sporazuma o izvozu žitarica. 

"Nitko, uključivo Guterres nije obećao Ruskoj poljoprivrednoj banci da će ponovno biti uključena u sustav SWIFT", rekao je Lavrov. "Ideja koju Guterres iznosi u pismu jest da mi nastavimo s ukrajinskim dijelom sporazuma o žitu, a zauzvrat, u mjesec dana nešto će se učiniti da se ponovno uključi Rusija u SWIFT, a za dva do tri mjeseca pokušat će se nešto učiniti i s osiguravajućom tvrtkom Lloyd", rekao je Lavrov.

"Rusija je spremna ponovno aktivirati crnomorski sporazum ako se ispune njezini zahtjevi", rekao je Lavrov.

Tri Guterresova prijedloga za olakšavanje ruskog izvoza

Između ostalog, Moskva traži da njezina poljoprivredna banka bude uključena u SWIFT te da se ukinu zapadne sankcije nametnute Rusiji.

U Guterresovu pismu su još tri prijedloga za olakšavanje ruskog izvoza, među kojima je odmrzavanje sredstava koje tvrtke za proizvodnju umjetnog gnojiva imaju u Europi te dopuštenje ruskim brodovima da uplove u europske luke. 

Pismo neizravno otkriva da UN radi s Europsko unijom na ispunjenju tih zahtjeva, piše agencija dpa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.