Kujundžić je prvo uvrijedio medicinske sestre, a sad je s njima krenuo u pregovore

Foto: Robert Anić/Pixsell

NAKON što je ovog tjedna ministar zdravstva Milan Kujundžić došao u fokus javnosti jer je svojom izjavom ponizio medicinske sestre pa im se potom ispričao, danas je, na Valentinovo, s njima počeo pregovore o kolektivnom ugovoru.


"Danas, 14. veljače u Ministarstvu zdravstva započeli su pregovori o sklapanju kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Pregovarački odbor Vlade RH i Pregovarački odbor sindikata zaključili su Protokol o pregovorima za sklapanje kolektivnog ugovora.  

Na sindikalnoj strani pregovaraju  Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske. Na današnjem prvom sastanku dogovoreno je da će se pregovori voditi u dobroj vjeri, te će ih se nastojati zaključiti u što skorijem vremenu", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Podsjetimo, Kujundžić je prilikom posjeta KB-u Dubrava tijekom pozdravljanja s ravnateljem bolnice koji je bio u pratnji sestre rekao: "Lako je tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru."

Kujundžićeva isprika

Umjesto da se osvrnuo na rad medicinskih sestara, njemu je u fokusu bio izgled dotične medicinske sestre.

Ministar Kujundžić se, kako je potom naveo u priopćenju, "nastavno na negativne komentare koji su se pojavili u nekim medijima, a također i od strane državnih institucija i sindikata" odlučio ispričati medicinskim sestrama.

"Svim medicinskim sestrama pristupam s uvažavanjem i duboko cijenim njihov rad i predanost. Iskreno mi je žao ukoliko se netko osjetio povrijeđen, ali me isto tako kulturološki i sociološki brine ako netko interpretira kao 'seksistički ispad' kolegijalni i prijateljski pozdrav, te u šali izrečen kompliment glavnoj sestri da je 'mlada i lipa' i nakon što 37 godina časno i požrtvovno radi kao medicinska sestra.

Ja kao liječnik dobro znam koliko je važan i odgovoran posao medicinske sestre i nipošto ne želim da se moje riječi interpretiraju kao podcjenjivački stav prema mojim kolegicama. Izražavam žaljenje ako je prijateljski pozdrav izrečen u šali mojoj kolegici s kojom sam radio u KB-u Dubrava više od 25 godina bio neprimjeren", rekao je ministar Kujundžić.

Predsjednica Sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak nekidan nam je rekla da u Hrvatskoj vlada kronični nedostatak medicinskih sestara koje mahom odlaze raditi u inozemstvo, te da se nada kako će se u pregovorima s ministrom uspjeti izboriti za egzistenciju medicinskih sestara i tehničara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.