KRONOLOGIJA Ovo je sve što trebate znati o usponu i padu Travisa Kalanicka, (bivšeg) direktora Ubera

Screenshot: YouTube

DIREKTOR poduzeća Uber Travis Kalanick proteklo je desetljeće proveo pretvarajući tu transportnu aplikaciju u najuspješniji startup na svijetu. Nakon što je Kalanick zbačen s čela Ubera, CNN je objavio kronologiju njegovog uspona i pada, koju prenosimo u nastavku.

Prije Ubera: Za vrijeme studija pokrenuo je nekoliko startupova, a njegov drugi startup, Red Swoosh, nakon nekoliko godina neuspjeha 2007. godine prodan je za 15 milijuna dolara.

2008. godina: Garret Camp dobio je ideju za Uber nakon što je dospio na "crnu listu" dvaju velikih taksističkih poduzeća u San Franciscu. Kalanicka i tri druga prijatelja doveo je kao savjetnike.

2010. godina: Uber je službeno pokrenut u svibnju 2010. godine, a Kalanick se pridružio kao direktor u prosincu 2010. godine. Značajno je utjecao na poduzeće, Campa je uvjerio da Uber ne treba kupovati aute, a pokrenuo je i Uberov fund-raising mehanizam.

Njegovo agresivno upravljanje kompanijom pomoglo je Uberu da zaobiđe pravne prepreke, poput žalbi vlasnika taksija da Uber često ne poštuje lokalne zakone.

2011. godina: Uber se proširio na New York i Pariz, a poduprli su ga reperski mogul Jay Z i osnivač Amazona Jeff Bezos te mu tako pomogli da prikupi više od 40 milijuna dolara.

2013. godina: Uber je brzo postao razorna sila u desecima gradova diljem svijeta, a vrijedio je 3,4 milijarde dolara. No, istovremeno je zatrpan tužbama, jer je predstavljao prijetnju tradicionalnoj taksističkoj industriji.

2014. godina: Vrijednost mu je u lipnju procijenjena na 18 milijardi dolara, nakon što je prikupio više od 1 milijarde dolara od institucijskih ulagača. Druga runda prikupljanja sredstava na kraju godine povećala je procjenu na 40 milijardi dolara.

Kalanick je tada bio milijarder – barem na papiru. Časopis Forbes procijenio je njegovu neto vrijednost na 3 milijarde dolara u rujnu 2014. godine.

Uber se proširio na više od 100 gradova, ali pojavile su se brojne tužbe i skandali zbog sigurnosti vozača, odabira vozača i agresivnih poslovnih praksi. Poduzeću je zabranjen rad u New Delhiju u Indiji, nakon što je vozač silovao putnicu.

2015. godina: Uber je postao najvredniji startup na svijetu te je procijenjen na 51 milijardu dolara.

2016. godina: Uber se u dvije parnice nagodio s vozačima u Kaliforniji i Massachusettsu koji su htjeli da ih se kategorizira kao zaposlenike, a ne kao izvođače. Uber je inzistirao da velik broj vozača želi biti sam svoj šef.

2017. godina: Kalanick se suočio s velikim negodovanjem javnosti kada se pridružio timu poslovnih savjetnika američkoga predsjednika Donalda Trumpa pa se nakon nekoliko tjedana povukao. Zatim je slijedio cijeli niz skandala koji je kulminirao time što je Uberova inženjerka Susan Fowler objavila post na blogu u kojem je optužila poduzeće za seksizam. Uskoro nakon toga žrtva iz New Delhija tužila je Uber po drugi put, nakon što se doznalo da su izvršni direktori Ubera vidjeli njezina medicinska izvješća. U međuvremenu je bivši državni odvjetnik Eric Holder objavio izvješće o lošoj kulturi upravljanja u Uberu. Nekoliko tjedana kasnije Kalanickova majka poginula je u nesreći na brodu, i on je otišao na dopust.

No, ulagačima je bilo dosta. Kalanick je dobio ostavku.

Kalanick će nakon ostavke zadržati status milijardera. Još ima velik udio u Uberu i poprilično će zaraditi ako napravi javnu ponudu dionica poduzeća. Zadržat će i mjesto u upravi Ubera.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.