Krenulo je: DORH ispituje Šuicu za Srđ, sprema se otvaranje slučaja "Garaža"

DRŽAVNO odvjetništvo upravo preispituje jednu od posljednjih odluka dubrovačkih gradskih vlasti za vrijeme mandata Dubravke Šuice o prodaji gradskog zemljišta na Srđu, no kako doznaje Index to bi mogla biti tek prva u nizu istraga koje bi pravosudni organi mogli sljedećih tjedana, ali i mjeseci preispitivati. Naime, sprema se otvaranje slučaja izgradnje poznate dubrovačke javne garaže.

> Šuica prodala Srđ ispod cijene i ostavila gotovo praznu gradsku blagajnu

> Dubravka Šuica, prvi, pravi i jedini ulov neposrednog izbora gradonačelnika

No, krenimo redom. Vijest o istrazi prodaje na "Srđu" potvrđena je novinarima Večernjeg lista, a DORH ispituje je li natječaj proveden u skladu sa zakonom te je li trebalo prihvatiti ponudu. Podsjetimo kako smo jučer pisali, po cijeni od svega 55 kuna po kvadratu vlast Grada Dubrovnika predvođena Dubravkom Šuicom prodala je gotovo 50 tisuća kvadrata gradskog zemljišta na Srđu tvrtki "Razvoj golf".

Točnije rečeno radi se o 47.041 metra kvadrata zemljišta na platou Srđa i Bosanke koje je prodano za samo 2,603.888,6 kuna, a potpisali su ga 5. svibnja ove godine tadašnja dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica i prokurist tvrtke "Razvoj golf" Ivan Kusalić. Pred drugi krug izbora, 27. svibnja tvrtka, "Razvoj golf" uplaćuje Gradu Dubrovniku iznos od 2,6 milijuna kuna.

DORH posebno ispituje je li natječaj bio sasvim u skladu sa zakonom, odnosno je li se pogodovalo "Razvoj golfu". Ukoliko se pokaže da je bilo pogodovanja Šuica bi mogla biti optužena za sklapanje štetnog ugovora. Također, zakonski je sporan datum potpisivanja ugovora. Naime datum natječaja, kao i odluka gradskog poglavarstva donesena je prije nego što je premijer Sanader raspisao izbore, no ugovor je potpisan u jeku predizborne kampanje, odnosno 5. svibnja, pa postoje i elementi poništenja ugovora.

Prvi u nizu

No, kako doznaje Index, to bi mogao biti tek prvi u nizu od spornih odluka gradonačelnice Šuice koje će se naći pod lupom Državnog odvjetništva. Naime, novi gradonačelnik Andro Vlahušić još je u predizbornoj kampanji uporno ponavljao slučaj izgradnje garaže na Ilijinoj glavici u Dubrovniku kao jednu od najvećih afera Šuice za vrijeme njenog mandata uz slučaj Babin kuk kada je gradska vlast propustila tužiti Hotele Babin kuk zbog povrata vlasništva nad 400 tisuća četvornih metara zemljišta, procijenjene vrijednosti oko 100 milijuna eura.

Očekuje se, naime, kako će Vlahušić vrlo skoro skinuti oznaku tajnosti s ugovora za izgradnju Garaže Dubrovnik odnosno javnost će napokon biti upoznata sa sadržajem ugovora.

Za oni koji ne znaju, još u proljeće 2005. godine svečano je objavljeno kako u ulaganje vrijedno 17 milijuna eura zajednički ulaze Grad Dubrovnik i investitor, stanovita Midia Grupa (MG) sa sjedištem u Luganu. U toj tvrtki, koja je osnovana svega par mjeseci prije s minimalnim ulogom od 20 tisuća kuna glavni i odgovorni bili su bliski suradnici bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula kao što je bio Petar Thur.

Javna garaža s tajnim ugovorima

Šuica je tada javno rekla kako će za javnu garažu dati gradsko zemljište od nepunih 20.000 metara četvornih, da će pripomoći gradnju dijelom kreditnih sredstava, ali da MG u taj zahvat ulazi s 30 posto vlastitih novaca i bankovnim zajmom. Kada su mediji o tome počeli pisati da bi ugovor mogao biti izrazito nepovoljan jer je Grad uložio svojih vrlo vrijednih 20 tisuća kvadrata zemljišta, te pod nepoznatim uvjetima osigurao dobar dio kreditnih sredstava za ulaganje vrijedno 17 milijuna eura kojim će gospodariti netko drugi, Šuica je preko noći napravila presedan te je ugovor o gradnji garaže proračunskim novcem proglasila "poslovnom tajnom".

Tada je odlukom gradonačelnice zabranjeno svako neovlašteno korištenje podataka iz ugovora jer bi "njihovo javno objavljivanje proizvelo štetu gradu Dubrovniku", odnosno kako je stajalo u odluci grada Dubrovnika "moglo bi štetiti pregovaračkoj poziciji Grada Dubrovnika u budućim postupcima i pregovorima". Nakon glasnih kritika iz oporbe, koji su postali današnja vlast, Šuica je izvela performance pred dubrovačkom javnosti te je ugovor proglasila javnim. Naravno uz niz klauzula.

Možete vidjeti, ali ne smijete pričati

Prva i bitna je bila kako su ugovor mogli vidjeti samo i jedino gradski vijećnici bez nazočnosti primjerice odvjetnika. Također gradskim vijećnicima koji su vidjeli ugovor bilo je zabranjeno u javnosti govoriti o sadržaju samog ugovora!

Gradonačelnik Vlahušić, sudeći prema najavama među svojim prvim odlukama mogao bi imati baš tu: skidanje oznake tajnosti i uvid javnosti u ugovor grada Dubrovnika.

I. Ćimić
Foto: Admir Buljubašić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.