Kreditom od 27 milijuna eura HŽ krpaju štetu koju je iza sebe ostavio Davorin Kobak

BIVŠI direktor Hrvatskih željeznica Davorin Kobak, bivša direktorica AGIT-a i njegova suučesnica Biserka Robić, te njen suradnik Andrija Sarić jučer su uhićeni pod optužbom za pronevjeru ogromne svote novca iz Hrvatskih željeznica. Nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću reći koliko je novca završilo na off shore računima njihovih kompanija, ali svakako se radi o iznosu većem od tri milijuna eura.

Danas, samo nekoliko sati nakon što je definitivno otkriveno da je u HŽ-u novac curio na sve strane, javnost je dobila potvrdu da su Kobak i ekipa u svojoj firmi ostavili previše rupa da bi ih se saniralo postojećim sredstvima. Hrvatske željeznice prisiljene su uzeti kredit od Privredne banke Zagreb u visini od čak 27 milijuna eura, odnosno 200 milijuna kuna! Potvrdila je to glasnogovornica HŽ-a Vlatka Škorić, a kao svrhu podizanja kredita navela je "financiranje prioritetnih investicija". Ili laički rečeno, saniranje štete koja je ostala iza bivše garniture HŽ-a.

Ukrali najmanje tri milijuna eura

Podsjećamo, USKOK je ušao u Hrvatske željeznice jučer tijekom jutra, a istovremeno su organizirana privođenja tri glavna aktera i raspisana je potraga za bivšim direktorom Željeznica Srbije Vladimirom Vasiljevićem koji je sudjelovao u prijevari. Otkriveno je da su Kobak, Robić i Sarić preko fiktivnih faktura prebacivali novac koji je dolazio iz državne blagajne na račune off shore kompanija, od kojih su mnoge sami osnovali. Kompanijama su "plaćali" za nepostojeće poslove, ili su neke poslove jednostavno platili dvaput.

Prijevara je otkrivena nakon što je Kobak smijenjen sa svoje pozicije iz HŽ-a, odnosno nakon što je Robić napustila poziciju direktorice AGIT-a, HŽ-ove tvrtke-kćeri. Nova uprava vrlo brzo je shvatila da nedostaje veća količina novca pa je Božidar Kalmeta preko svog ministarstva, koje je nadležno za zbivanja u HŽ-u, prije četiri mjeseca podnio prijavu USKOK-u. Pokrenuta je istraga kojom je otkriveno da je Davorin Kobak podizao novac s računa off shore kompanija u Zagrebačkoj banci u Mostaru, u kojoj je podigao između 100 i 200 tisuća eura. Njegovi suradnici nisu bili toliko skromni; Biserka Robić je u Volksbanci u Grazu podigla oko 1,6 milijuna eura, a u istoj banci je Sarić podigao oko pola milijuna eura. Sličnu je svotu s off shore računa izvukao i Vasiljević.

Procedura

Pravna procedura sad je sljedeća: policija je nakon privođenja imala 12 sati da osumnjičene preda pritvorskom nadzorniku, koji je dužan o svemu izvijestiti USKOK. Djelatnici USKOK-a se do sutra u podne moraju pojaviti pred Županijskim sudom u Zagrebu i podnijeti prijedlog da se pritvor Kobaku, Robić i Sariću produži. Ukoliko sudac prihvati prijedlog, USKOK ima dodatnih šest mjeseci da završi istragu i podigne optužnicu protiv osumnjičenih, koji su već sinoć ispitani u prostorijama USKOK-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.