Kosovski Srbi postavili ultimatum Prištini

Screenshot: Blic

NAKON incidenta s upadom kosovskih specijalaca i uhićenjem predstavnika srpske vlade u Kosovskoj Mitrovici, koje su srpske vlasti nazvale ''terorističkim napadom'', odbornici Skupštine 10 srpskih općina na Kosovu i Metohiji dali su rok od tri tjedna kosovskoj vladi da krene u osnivanje Zajednice srpskih općina (ZSO).
 
>>VIDEO Pogledajte kako su kosovski specijalci bacili šok bombu na okupljene Srbe i upali u zgradu
 
Predstavnici kosovskih Srba spremni su surađivati s Beogradom i Prištinom, kako je predviđeno sporazumom. U suprotnom, kažu da će oni sami krenuti u osnivanje Zajednice, prenosi Blic
 
Početak rada na osnivanju ZSO-a ne smije biti samo deklarativan, naglasili su na današnjoj sjednici Skupštine, nego mora biti jasno i javno pokazana spremnost da se radi na tome. Usto su iznijeli dodatni zahtjev da se ''naredbodavci i izvršitelji terora nad Srbima u nedjelju u Sjevernoj Mitrovici najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar i ravnatelj policije podnesu ostavke zbog protupravnog napada kosovske specijalne policije''. 
 
Što znači formiranje Zajednice srpskih općina?
 
Srpski predstavnici pozvali su i međunarodne institucije, prvenstveno KFOR i Euleks, da ''pojačaju budnost i preventivno djeluju u slučaju napada na srpski narod i njegove predstavnike u narednom razdoblju, jer je to obaveza koja proistječe iz njihovog mandata''.
 
Ova odluka predstavnika kosovskih Srba znači da će njihova krovna organizacija biti formirana s pristankom Prištine ili bez njega, i to 20. travnja, pet godina nakon što je potpisan Briselski sporazum koji predviđa ZSO, piše srpska televizija RTS. Zajednica će prema ovom sporazumu imati svog predsjednika, savjet, odbor i skupštinu, a činit će je većinski srpske općine Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Gračanica, Štrpce, Novo Brdo, Ranilug, Pasjane, Parteš i Klokot.
 
Kako navodi odbornik Srpske liste Igor Simić, sporazumom je propisano ''da su nadležnosti ove zajednice prije svega u području zdravstva, obrazovanja, gospodarskog razvoja, urbanog i ruralnog planiranja, ali s mogućnošću da Priština na ZSO prenese i neke druge ovlasti koje su od značaja za Srbe na Kosovu''. 
 
Usto, Zajednica bi imala pravo predlagati izmjene i dopune kosovskih zakona te pokretati postupke pred nadležnim sudovima protiv odluka koje utječu na njen rad, a četiri gradonačelnika općina na sjeveru Kosova određivat će kandidate za regionalnog ravnatelja policija. "To je minimum minimuma kada govorimo o pravima Srba. Jednostavno, ZSO je u ovom trenutku viđena od strane predstavnika Srba da se na kakav-takav način zaštite institucionalna, ali i ljudska prava srpskog naroda na ovim prostorima. I ono što stalno ponavljamo i što netko pokušava iskriviti u Prištini je da ZSO treba doprinijeti boljem razumijevanju između Albanaca i Srba", dodao je Simić.
 
Podsjetimo, predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavio je u utorak da ova stranka izlazi iz kosovske vlade

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.