Kosor o HDZ-u: Poruke šalju hrabri insajderi koji će istupiti kad šef padne

Foto: screenshot N1

JADRANKA KOSOR osvrnula se na najave o rekonstrukciji vlade. Bivša premijerka je za N1 komentirala napise da unutar HDZ-a postoji osmero zastupnika iz Slavonije koji bi bili protiv rekonstrukcije vlade ako bi to uključivalo smjenu ministrice Nataše Tramišak. Praktički, to bi značilo pad vlade. 

"To su hrabri insajderi koji obično iz HDZ-a šalju poruke, ali do zadnjeg trenutka dok šef ne padne ne bi istupili javno. To je isto jedna od karakteristika funkcioniranja te stranke koju sam imala prilike doživjeti.

Sve bih to uzela s velikom rezervom, a ono što jest politička činjenica da se govori o rekonstrukciji i da velik dio medija, ali i velik dio takozvane opozicije prihvaća to kao nešto normalno. Rekonstrukcija, pa se može mijenjati i do sedam ministara. To nije rekonstrukcija. Rekonstrukcija je kad mijenjate dva ministra zbog toga što ne daju dovoljno rezultata pa ih promijenite, eventualno tri, u hodu", kazala je Kosor gostujući na N1.

"Kako je moguće da ministri ne valjaju, a on koji ih bira je savršen?"

Bivša premijerka je naglasila da bi takva rekonstrukcija u biti značila potpuno novu vladu Andreja Plenkovića pa je spomenula i pitanje za koje kaže da ga nitko ne postavlja.

"Kako to da svi ministri, koje je izabrao jedan čovjek, a to je predsjednik stranke i predsjednik vlade, zapravo ne valjaju i potkapacitirani su, a zapravo ih je on izabrao, nitko drugi nego on. Kako je moguće na kraju dana da svi oni ne valjaju, ali samo taj glavni, koji ih bira, postavlja, miče, trpi, brani do posljednjeg trenutka iako su uhićeni, samo je on savršen?" pita se Kosor.

Osvrnula se i na špekulacije objavljene u tjedniku Nacional da Gordan Jandroković, Ivan Anušić i Davor Božinović rade na rušenju šefa vlade. "Očekujem svakako da oni to izrijekom demantiraju. Tako je bilo u vrijeme dok sam ja bila na čelu vlade", rekla je.

Kosor puno toga smatra bizarnim

Jadranka Kosor smatra da bi Plenković trebao povesti računa o curenju insajderskih informacija.

"Kad se to počne događati, onda očito iza tog dima ima vatrice koja tinja i to je jedan od jako, jako znakovitih simptoma. Poznato je da dio ljudi u stranci nije zadovoljan činjenicom i nekako im je neugodno da je ministar uhićen, da se provode istrage, i da nikom ništa, jer se to zaista nikad nije dogodilo.

Bizarno je da Tramišak prima prijetnje i da to njemu nije prijavila, ali je ekstremno bizarno i to da u vladi rade ministri pod istragama i da on to apsolutno tolerira zato što je to ekstremno bizarna poruka DORH-u i USKOK-u, jer im se na taj način političkim mehanizmima pokušava oduzeti snaga koju mogu imati.

Bizarno je upravo to što te ljude na tim funkcijama, koji vode DORH i USKOK, bira vladajuća većina u Saboru, tako da je to jedan nevjerojatan koloplet i ekstremno bizaran i nikad to nismo imali", smatra Kosor.

K tome, Kosor misli da će Plenković imati dugo vlast u državi i u stranci dokle god bude imao bezgraničnu potporu Milorada Pupovca i koalicijskih partnera. Kako kaže, "oni su beznačajni na nacionalnoj razini, ali u saboru imaju po jednu ili dvije ruke". Dodaje da bi Plenković iz oporbenih redova imao ljude koji bi nadomjestili moguće izgubljene glasove u HDZ-u.

"Plenković postaje neka vrsta nadličnosti"

"Kad pogledate cijelu opoziciju sve skupa, izgleda nevjerojatno da bi netko na izborima mogao sklepati većinu, gradi se jedan kult nadličnosti, a u tome pomaže i opozicija, Plenković postaje neka vrsta nadličnosti, ministri mu padaju, potpuno su nevidljivi, a sve to nadoknađuje on svojom veličinom. To je nemoguće i ne može trajati unedogled.

On se fenomenalno osjeća kad ode u Bruxelles i govori o krizama, kad ode u Versailles i tamo rješava velike i važne stvari od svjetskog i europskog interesa, puno se bolje snalazi nego kad se nađe, kako on kaže, s ekstremno bizarnom situacijom s ministricom", komentirala je Kosor. 

Jadranka Kosor očekuje da na sastanku s Plenkovićem i Anušić i Tramišak šute. "Možda on donese odluku o njenoj smjeni, možda oni kažu da je to u redu i neće nitko pitati zašto se ne smjenjuju ministri pod istragama", kazala je Kosor za N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.