Kosor dolazi kod Keruma, za koaliciju daje dio Spaladium Arene u državnom vlasništvu!

U SUBOTU u Splitu održat će se sastanak Kerum - Kosor. Premijerka dolazi kako bi sa splitskim gradonačelnikom popričala o Spaladium Areni, potvrdio je Indexu glasnogovornik Vlade Mladen Pavić. Upoznat će ga sa odlukom Vlade kojom se podržava daljnje planiranje razvoja projekta Športsko-poslovnog kompleksa i prijenos dijela nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Splitu. Razgovarat će se i o drugim projektima važnim za Grad Split, otkrio nam je Pavić.

O politici i mogućoj koaliciji, koja je vrlo izvjesna, ni riječi. Premda se sastanak u svojoj naravi i organizira radi toga.

Sa Ivinim nasljeđem lako je svakome nešto darovati

Kosorica kao prava domaćica ne dolazi Kerumu bez poklona. Tražit će podršku na izborima pa će nešto dati zauzvrat. Srećom, Hrvatska je puna "septičkih jama", iza Sanadera je toliko toga ostalo, pa svakom partneru Kosorica ima što za ponuditi. 

Jakovčić je tako dobio Brijune, gradonačelnik Sinja Ivica Glavan vojarnu, a Kerumu će uvaliti dio propalog projekta Spaladium Arene u državnom vlasništvu. Pitanje je koliko sve to skupa zapravo vrijedi. Planovi, projekti... Zvuči kao most za Pelješac. Kerum će tu teško nasjestiti. Ipak je on "čovik iz biznisa". Kod njega lijepe želje ne prolaze. Samo konkretno.

HDZ-ovci užasnuti koalicijom sa Kerumom

Odluka da se ide sa Kerumom izazvala je priličan revolt u redovima HDZ-a. Projekt Kerum, naime, priziva sjećanje na Ivu Sanadera, a to bi svi u HDZ-u najrađe odmah zaboravili. Ipak, da će nešto biti između premijerke i gradonačelnika dalo se naslutiti još prije godinu dana, kada su se prvi put sastali. Tada je Kerum savjetovao Kosoricu da na izbore ide u rujnu. Računao je na dobre rezultate turističke sezone, a nadao se i da bi do tada mogao zaključiti projekt Marjan. Nažalost, ništa od toga. U izbornu trku morat će bez 400 novih radnih mjesta i hotelom, koji je još miljama daleko od otvaranja.

Koliko HGS-u treba HDZ?

Pitanje je koliko Kosorica zapravo treba Kerumu. HGS krade birače HDZ-u, a ne SDP-u, kakva je njihova korist u svemu. Kerum je, pak, cijelu svoju političku platformu sveo na sljedeće: "17 godina hrvatski je narod uništavao HDZ, 3 godine SDP, sada je vrijeme za nešto drugo. Za stručne ljude, ljude s referencama, one koji su postigli nešto u životu bez politike..."

Kako stvari stoje, nekoj opciji Kerum će se ipak morati prikloniti. U Kukuriku koaliciji pokazali su već da za njega nemaju želudac, znači izbor pada na - HDZ.

Kerumu i Splitu treba financijska injekcija, a ne planovi, od toga je mala korist

Odluku bi uvelike pomogla kakva snažna financijska injekcija, jer Split, a i Kerum dišu na škrge. Gradska blagajna u minusu je nekih 200 milijuna kuna, a Kerum je rasprodajom imovine od 50 milijuna eura zabilježio dobit svoje firme od skromnih 80-ak milijuna kuna. Da nije rasprodao gotovo sve što je imao, minus bi bio velik kao kuća!

Nema baš Kosorica gotovine, što bi svakako bilo najbolje, a ova Spaladium Arena pokazala se već kao ozbiljan financijski uteg. Želi li šefica HDZ-a Keruma, neka bude sigurna da će "dota" morati biti znatno opipljivija... Manje planova, više realizacije. To će njoj gradonačelnik sigurno lako objasniti.

Tko će prije čijem šarmu podleći?

Kerum inače teško skriva svoju antipatiju spram profesionalnih političara koji "nikada u životu plaću nisu podijelili." Bit će zanimljivo vidjeti tko će čijem šarmu podleći. Kerum legendarnom Jacinom smješku ili ona već poznatom Kerumovom spontanom pristupu. Valjda joj neće pjevat'.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.