Koprivnički gradonačelnik Mršić o prijavi za prodaju odmarališta: Ovo je presedan

POLICIJA i Uskok kazneno su prijavili dvojicu bivših članova Uprave Podravke i koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića zbog djela sklapanja štetnog ugovora. Upravo je Damir Polančec prije nekoliko mjeseci prozvao Mršića zbog prodaje odmarališta, na temelju čega su počeli policijski izvidi. Također, tada je javno sugerirao i upletenost Stjepan Mesića u preprodaju odmarališta, jer je odmaralište kupila tvrtka Žarka Pavline, supruga nećakinje Mesićeve maćehe. "Pavlina je suprug nećakinje moje maćehe, tako da baš i nismo nekakav bliski rod. Pavlina je poslovan čovjek i sam odgovara za svoje postupke. Ukoliko postoji nekakav prigovor, nadležne institucije moraju se time pozabaviti", odgovorio je predsjednik Mesić na Polančecove optužbe.

Još jedna prijava protiv Marinca

Osim Mršića, kazneno su prijavljeni i tadašnji predsjednik Uprave Darko Marinac, koji je već u Remetincu zbog drugih Podravkinih afera, te tadašnji drugi čovjek Podravke, odnosno Marinčev zamjenik Željko Đurđina.

Istragom je utvrđeno kako je štetnim ugovorom za 1,5 milijuna kuna Koprivnici 2001. godine prodano odmaralište Podravke u Pirovcu. Vrijednost toga objekta u vrijeme sklapanja ugovora bila je više od 6 milijuna i 800 tisuća kuna. Ugovorom je dogovoren i početak otplate u roku jedne godine, rok otplate u 3 godine te zabrana otuđenja od 5 godina. Objekt je po ugovoru trebao biti stavljen u funkciju do 1. lipnja 2002. godine.

Ankes ugovora donesen bez znanja Uprave i Nadzornog odbora Podravke

Bivši član uprave Podravke u kolovozu 2003. godine sklopio je Aneks ugovora kojim se Koprivnici dopušta prodaja nekretnine prije isteka roka od 5 godina te se ukida obveza o stavljanju u funkciju. Taj je aneks ugovora donesen bez suglasnosti drugih članova Uprave i Nadzornog odbora Podravke.

Koprivnica 2007. godine javnim natječajem prodaje odmaralište u Pirovcu za 25,2 milijuna kuna a da se nije vještačila stvarna vrijednost objekta. "Prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke, odmaralište u Pirovcu je prilikom zaključivanja prvotnog ugovora iz 2001. godine imalo tržišnu vrijednost od 26,488.000 kuna, a u trenutku prodaje 2007. godine 36,743.000 kuna", stoji u policijskom priopćenju. Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici podnesena je kaznena prijava zbog sklapanja štetnog ugovora.

"Ovo je presedan"

Koprivničkog gradonačelnika Mršića ujutro smo ulovili u trenutku dok još nije ni saznao za prijavu protiv njega. "Niti me je kontaktirala policija niti Državno odvjetništvo, dajte mi vremena da ih kontaktiram i saznam za što sam prijavljen. Ne želim ništa komentirati dok ne vidim za što sam prijavljen", rekao nam je kratko koprivnički gradonačelnik. Mršić dodaje da još nije angažirao odvjetnika, jer ne zna za što ga se optužuje.

Mršić je kasnije na konferenciji za novinare rekao kako se u ovom slučaju radi o presedanu. "U ovom slučaju riječ o presedanu. Državno odvjetništvo traži nešto što zakon ne predviđa, a to je da jedino i isključivo ovlašteni sudski vještak može procjenjivati koliko nešto vrijedi", kazao je Mršić i dodao kako se u ovom slučaju ne vjeruje Poreznoj upravi i zakonima tržišta.

"Čudno da se kazneni progon provodi nakon javnih optužbi Damira Polančeca"

SDP-ovac je dodao i kako ga čudi da se kazneni progon provodi nakon javnih optužbi izrečenih na oproštajnoj konferenciji za novinare bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Gradonačelnik Koprivnice tvrdi kako je odluka Gradskog poglavarstva o prodaji u srpnju 2007. godine nekoliko puta prošla provjeru Državne revizije, Porezne uprave i Državnog odvjetništva.

Podsjetio je i kako je Državno odvjetništvo 2003. godine, na temelju prijave koju je podnio koprivnički HDZ, provjerilo okolnosti prodaje te nije pronašlo nezakonitosti. "Odmaralište smo prodali po četiri puta većoj cijeni njegove knjigovodstvene vrijednosti, ali policiji ni to nije dosta", zaključio je Mršić.

Dragovan: Kako je Kosor došla do stana?

SDP-ovac Igor Dragovan rekao je za Index da priča o Mršićevoj upletenosti u kriminal u Podravci nije od jučer, već da ona traje godinama. "U pitanju su politički pritisci i obračun, ali se nadam i vjerujem da će institucije obaviti svoj posao i da će istina izaći na vidjelo", kazao je Dragovan.  Nešto kasnije u Saboru također je komentirao aferu u koju je upleten SDP-ov Mršić. "Za razliku od HDZ-a, u SDP-u nema nedodirljivih pred zakonom niti će ih biti. Tražimo da se provede efikasna i pravedna istraga da što prije istina izađe na vidjelo", izjavio je Dragovan i dodao kako o stavovima premijerke Kosor o korupciji najbolje govori činjenica da su potpredsjednici Vlade pod istragom, a da su uprave javnih poduzeća u Remetincu. "Pozivam državnog odvjetnika da utvrdi zakonitosti pod kojim je stekla stan u kojemu sada živi, o čemu je bilo javno pisano", rekao je Dragovan.

Mesić tvrdi da mu Pavlina nije rođak

U kontekstu slučaja prodaje odmarališta u Pirovcu spominjao se i još uvijek aktualni predsjednik države Stjepan Mesić. Njega je zbog toga posla prozvao bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekavši kako je odmaralište kupila tvrtka njegova rođaka Žarka Pavline.

"Koliko god puta govorio da mi nismo rođaci i da o tom poslu ne znam ništa, vi me opet to pitate", rekao je danas predsjednik Mesić te dodao kako treba ostaviti tužiteljstvo i policiju da odrade svoj posao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.