Kolinda u Argentini s unucima ustaša koji žele izbaciti antifašizam iz našeg Ustava

Foto: Domagoj Opacak/Ured predsjednice RH

BILO bi iznenađujuće da nije ispalo tako, no posve je jasno da se turneja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović po Južnoj Americi već na prvoj postaji u Argentini pretvorila u još jednu golemu vanjskopolitičku blamažu za RH, i to zahvaljujući udruženom filoustaškom pothvatu Kolinde i njezinih domaćina iz hrvatske dijaspore.

>> Kolinda se pere zbog izjava u Argentini: Tužno je da se ne priznaje žrtva iseljenika


>> Žestoka reakcija centra Simon Wisenthal na Kolindine izjave: Ona pravda najgore zločince
 
Trenutni vrhunac tog cirkusa - a tko zna što slijedi jer Kolinda još putuje i u Čile i Brazil - svakako je pozdravni govor koji je na prijamu u Kolindinu čast održao Tomislav Frković, predsjednik nečega što se naziva Međudruštveni odbor hrvatskih udruga i ustanova Republike Argentine. 
 
Uobičajena patetika o "patničkom hrvatskom narodu"
 
U tom govoru, koji je proslijeđen i hrvatskim medijima, Frković je prvo neukusno nahvalio Kolindu, a onda je skrenuo u standardnu patetiku ekstremnih nacionalista koji Hrvate vide kao ''patnički narod'', izložen ''tolikim godinama sužanjstva''. No vrhunac njegova govora bilo je istovremeno hvaljenje Franje Tuđmana, zahvaljujući čijem su vještom vodstvu Hrvati u ''oslobodilačkom domovinskom ratu pobijedili svoja tri glavna neprijatelja: jugoslavenstvo, boljševizam i velikosrpski imperijalizam'', i traženje da se iz preambule hrvatskog ustava - koju je napisao osobno Tuđman! - izbaci sve što inače smeta apologetima ustaštva. 
 
''Imajući u vidu suverenističku politiku, potrebno je promijeniti Izvorišne osnove Ustava RH, jer nije istina da su temelji suvremene hrvatske države odluke ZAVNOH-a (1943-e.), Ustav Narodne Republike Hrvatske (1947-e) i ustavi Socijalističke Republike Hrvatske (1963-e i 1990-e.). Nije istina da je glavni temelj suvremene hrvatske države političko djelovanje maršala Josipa Broza Tita, Saveza Komunista Jugoslavije i politička baština Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije'', naglasio je Frković, inače unuk Pavelićevog ministra šumarstva i rudarstva Ivice Frkovića, dakle visokopozicioniranog ustaše koji je zbog sudjelovanja u fašističkim zločinima pobjegao u Argentinu.
 
Potomci ustaške dijaspore traže izbacivanje antifašizma iz Ustava
 
''Takvoj ideološkoj preambuli, koja hrvatski narod, i danas, dijeli na pobjednike i poražene nije mjesto u hrvatskom Ustavu'', dodao je Frković, tražeći de facto da se ustaštvo abolira od bilo kakve krivnje za savez s Adolfom Hitlerom i genocid nad Srbima, Židovima i Romima. Još se požalio da dijaspora ima samo tri zastupnika u saboru, dok se ''tetoši srpsku manjinu ne zahtijevajući pritom ista prava za hrvatsku manjinu u Srbiji''. Dakle, posve u skladu s ustaškom politikom progona Srba.
 
Na kraju svojeg suludog proustaškog govora Frković je rekao i ovo: ''Neka Vas svevišnji Bog i Kraljica Hrvata, Djevica Marija štite i vode u plemenitoj i teškoj dužnosti upravljanja sudbinom našeg hrabrog i patničkog hrvatskog naroda i neka Vam dadu mudrost, snagu i hrabrost potrebne na putu prema Slobodi, Istini i Pravdi.''
 
Mediji koji na turneji prate Kolindu nisu izvijestili da je predsjednica rekla išta u obranu Ustava na koji se zaklela kad je preuzela dužnost predsjednice RH, a kamoli da je osudila relativiziranje ustaštva. 
 
Kolinda ustaše proglasila velikim domoljubima i borcima za slobodu
 
Baš obratno, Kolinda je izjavila da su u Argentini ''nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine''. Time je ustaše, među njima i Antu Pavelića, koji su zahvaljujući pomoći Katoličke crkve tzv. štakorskim kanalima pobjegli u Južnu Ameriku, proglasila domoljubima i borcima za slobodu. 
 
Povrh toga, u sred Argentine je agitirala da njeni građani hrvatskog porijekla odu iz zemlje u kojoj već nekoliko generacija žive te se vrate u Hrvatsku. U pitanju je nevjerojatna diplomatska nepristojnost - zamislimo kako bi izgledalo da predsjednik neke druge države dođe u posjet Hrvatskoj i hrvatske građane nagovara da odu živjeti negdje drugdje.
 
Podrška dolazi od Hasanbegovića
 
Da je predsjednica sa svojim izjavama u Argentini pogodila pravi filoustaški ton pokazuje i reakcija ekstremno desnog saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegovića na kritike koje su Kolindi upućene u javnosti. On je danas novinarima u saboru izjavio da je "predsjednica ponovila notornu činjenicu da dio Hrvata nije podijelio sudbinu onih koji su bili podvrgnuti masovnim izvansudskim smaknućima već da je pronašao slobodu u novoj domovini i to je činjenica'', te da je ''nekima očigledno žao što svi Hrvati nisu poubijani i likvidirani 1945. godine''. 
 
Hasanbegović je tako implicirao da su samo ustaše pravi Hrvati, dok su svi oni Hrvati koji su sudjelovali u antifašističkom pokretu i koji su ostali živjeti u Hrvatskoj nakon 1945. zapravo nekako manje vrijedni od ustaša i njihovih potomaka koji danas iz Argentine traže izbacivanje antifašizma iz hrvatskog Ustava.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.