Kolinda potvrdila: Neću potpisati suglasnost za imenovanje Blažekovića

Foto: Hina

URED predsjednice potvrdio je za Index da Kolinda Grabar-Kitarović neće potpisati suglasnost za imenovanje HNS-ovog manekena Borisa Blažekovića na mjesto generalnog konzula u New Yorku.

No u Kolindinom Uredu kažu da odluku o imenovanju Blažekoviću još uvijek nisu ni zaprimili.

"Ured predsjednice Republike nije zaprimio Odluku o imenovanju gospodina Borisa Blažekovića generalnim konzulom u New Yorku. Ukoliko je zaprimi Predsjednica Republike Hrvatske nije sklona istu supotpisati", stoji u odgovoru Kolindina Ureda na Indexov upit.

Vrijeđao Kolindu, Plenkovića i Trumpa

Podsjetimo, Boris Blažeković, član Predsjedništva HNS-a sa srednjom stručnom spremom, trebao je postati novi hrvatski generalni konzul u New Yorku nakon što je prošli tjedan Odbor za vanjsku politiku potvrdio odluku vlade o imenovanju.

No, po Twitteru su počeli kružiti stari Blažekovićevi postovi s Facebooka u kojima je vrijeđao predsjednicu i premijera vlade koju će zastupati u SAD-u, ali i Donalda Trumpa, predsjednika zemlje u koju je trebao otići kao diplomat.

"Kod izbora Trumpa ne fascinira me toliko on sam. Prostaka primitivaca, seksista, homofoba, lažljivaca, neznalica i ignoranata ima koliko hoćeš. Fascinira me da je tolika masa Amerikanaca podlegla najnižim strastima i odabrala Trumpa za svog predsjednika", tako je pisao o američkom predsjedniku.

I Hrvati iz SAD-a tražili da se odustane od imenovanja Blažekovića

Osobe koje su se potpisale kao "američki Hrvati" pokrenule su prije nekoliko dana na stranici change.org peticiju u kojoj od premijera Andreja Plenkovića traže da opozove nedavno imenovanog generalnog konzula u SAD-u, HNS-ovog Borisa Blažekovića.

"Poštovani premijeru Plenkoviću, mi američki Hrvati pišemo ovu peticiju jer smo zabrinuti kako djelovanje Ministarstva vanjskih poslova utječe na naše živote, karijere i poslovne prilike u SAD-u i kako se odražava na naše odnose s našom domovinom porijekla Hrvatskom", napisali su američki Hrvati peticiju koju je potpisalo gotovo 5 tisuća ljudi.

Karijera u manekenstvu

Blažeković je rođen 24. veljače 1955. u Zagrebu, bavio se manekenstvom i bio vlasnik manekenske agencije i restorana, od formalnog obrazovanja ima samo Školu za cestovni promet u Zagrebu (SSS), što vladi nije prepreka da ga imenuje za konzula u SAD-u.

Bio je zamjenik voditelja kampanje Vesne Pusić na predsjedničkim izborima, glasnogovornik HNS-a i voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. U javnosti je ostao upamćen kao jedan od najrastrošnijih saborskih zastupnika, no visoke troškove 2013. godine od 182.000 kuna pravdao je čestim putovanjima zbog NATO-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.