Kolinda je zapela na ogradi Bijele kuće, ali ipak je nešto naučila od Trumpa

Foto: Ilustracija: Index (FaH, 123rf)

KOLINDA se vratila iz Amerike. Iz njenih pompoznih objava ispred ograde i s ulice, očekivali smo kako se, u najmanju ruku, susrela s novoizabranim američkim presjednikom. Ili kako će pobratimiti Hrvatsku s SAD-om. Ili kako će upoznati i porazgovarati s nekim od bitnijih ljudi u američkoj politici. Ili kako će ih barem vidjeti, a da ih ne razdvaja sigurnosna ograda.

Kako bilo, predsjednica se vratila kući, nakon što je danima izbivala i davala mašti na volju svima u Hrvatskoj da spekuliraju o konkretnim razlozima njenog putovanja.

Nijedan suvisli odgovor

Nakon što smo napokon dočekali njeno obraćanje javnosti, makar ono bilo iz HRT-ovog petparačkog studija, u ekstremističkom trashu od emisije Tihomira Dujmovića, računali smo da ćemo barem dobiti jedan jedini suvisli odgovor o putovanju u SAD.

Kolinda, u otprilike sat vremena koliko je trajalo Dujmovićevo previjajuće dodvoravanje, nije rekla apsolutno ništa konkretno o svom putu u SAD.

>>Saželi smo Kolindino gostovanje kod zaljubljenog fana u jednu riječ - NIŠTA


Nije dala nijedan jedini konkretan odgovor na pitanja koja hrvatska javnost postavlja već danima, ništa čime bi pokazala da je put u Ameriku bio iole koristan za Hrvatsku.

Učila je od najboljeg

No, ne može se reći da nešto nije naučila. I to, ni manje ni više, nego od samog Trumpa.

Iako ga u Americi, osim možda na profilnoj slici s Twittera, nije ni vidjela, Kolinda je uspješno savladala Trumpovu vještinu nonšalantnog ignoriranja medija i javnosti.

Iako postoji bezbroj primjera Trumpove arogancije prema medijima i društvu, upravo smo ovih dana svjedočili najsvježijem ispadu i eklatantnom prikazu Trumpovog doživljaja novinara.

Trump se, naime, nedavno našao usred velikog skandala s kontroverznim i nepotvrđenim dosjeima u kojima se navodi njegov vrlo bliski, dugogodišnji odnos s Rusijom.

Htio ne htio, novoizabrani predsjednik SAD-a, koji je dosad komunicirao s javnošću putem Twittera, morao je organizirati konferenciju za medije i suočiti se s pitanjima. Međutim, Trump je svoju presicu proveo vrijeđajući medije kojii su objavili skandaloznu vijest. Kad mu je novinar CNN-a, jednog od medija koji je razotkrio njegove navodne veze s Rusijom, pokušao postaviti pitanje, Trump mu je nadmeno, upirući prstom u njega, oduzeo riječ. Nije se udostojio odgovoriti ni na jedno pitanje novinaru medija koji je cijeli svijet uputio u jedan od najvećih Trumpovih skandala.

>> VIDEO Trump CNN-u: Vi ste lažne vijesti

Bitno da je nešto naučila


Sličnu razinu komunikacije s medijima smo mogli vidjeti i kod naše predsjednice nakon puta u SAD. Dok je desničarski ekstremist koji glumi novinara, Tihomir Dujmović, u HRT-ovom studiju blaženo gledao u svjetsku putnicu, ne trudeći se niti postaviti neko konkretno pitanje zbog kojeg je navodno i došla u emisiju, Kolinda je sat vremena nepovezano ispaljivala floskule. Raspredala je tako o "diplomaciji 21. stoljeća", o tome kako moramo biti proaktivni, o navodno službenoj naravi svog puta, a onda se prebacila na "uvijek aktualnog" Tita, Srbe i ustaše.

Najviše je podsjetila na Trumpa kad se požalila kako ju mediji napadaju, pa je otišla i korak dalje, ustvrdivši da nad njom mediji  vrše mobbing jer im, tvrdila je Kolinda, zasmetala "nacionalna suverenistička politika koju vodi", štogod da to značilo.

Predsjednica u tolikoj mjeri nije rekla ništa, toliko je dobro ispekla Trumpov zanat, da se na kraju očitovalo i samo Hrvatsko novinarsko društvo. U svojoj izjavi su priopćili kako je svojim ponašanjem u Dujmovićevom ekstremističkom trashu od emisije ponizila novinarsku profesiju i narugala se građanima Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.