Sudac Kolakušić: Konzum ima više utjecaja na sudstvo nego zakon i pravda

Screenshot: N1

TRGOVAČKI sud u Zagrebu udovoljio je zahtjevu Konzuma koji je zatražio izuzeće suca toga suda Mislava Kolakušića u stečajnom postupku pokrenutom temeljem prijedloga tvrtke Ovum.

>> Sud uvažio zahtjev Konzuma, Kolakušić izuzet iz stečajnog postupka



Sudac Kolakušić gostovao je u emisiji Novi dan na N1.

Upitan je li ovo svojevrsni presedan, odgovorio je kako smatra da jest.

"U svakom slučaju je presedan. Radi se o istoj situaciji koju smo imali pred zakonom o predstačajnim nagodbama. Identično sam ukazivao na probleme, jedna tvrtka je tražila moje izuzeće, predsjednica Suda je to odbila. Sada imamo novog predsjednika Suda koji je udovoljio takvom zahtjevu", kaže on.

Ne drži vodu

"Meni je to iznimno nejasno. Odredbe zakona... Stečajnog zakona i zakona o izvanrednoj upravi ne propisuju izuzeće. To je postoji u parničnom postupku pod jasnim uvjetima - ako ste sami stranka, punoomoćenik, ako ste u srodstvu, ako ste sudjelovali na neki način u ranijem postupku... Svi razlozi su jasno propisani. Da se zabrani javni istup sucima, to znači da bi zamrla svaka javna rasprava u državi. To je nedopustivo", rekao je Kolakušić o izuzeću.

"Takvo obrazloženje ne drži vodu. Govori se o nepristranosti. Ne znam kako fizička osoba može utjecati na samog sebe. Što je u podlozi? Sud kojem je dan rad taj predmet, ima pravo pokrenuti ocjenu ustavnosti zakona, to je u pozadini. Ukoliko sudac smatra da je zakon neustavan dužan je podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti", dodao je.


"Zakon za ocjenu ustavnosti još nije podnesen. Po meni bi trebalo ići sa zakonom za ocjenu ustavnosti, taj zakon je prepun neustavnosti", kaže sudac.

"Nema se smisla žaliti jer takva odluka bez konzultacije s višim sudom ne bi bila ni donesena. Tko je viši sud, je vrlo dobro pitanje, ali ostavimo to sada po strani", rekao je Kolakušić.

Više utjecaja nego zakon

"Konzum ima više utjecaja nego zakon i pravda, imamo presedansku odluku o izuzeću suca koja je dijametralno suprotna već postojećoj situaciji", ustvrdio je sudac.

"Smisao zakona je da vjerovnici budu onemogućeni u naplati dugovanja. Imamo i ovo s mjenicama, ali to nije zakonska regulativa, to je pokušaj da se zabrani naplata", rekao je.

"Temelj prava je pravda, jednakost svih.  Imamo sada situaciju gdje se parcijalno odlučuje koga će se i kako namirivati. To je apsolutno nedopustivo", kaže on.

"Sud je tu da tumači zakone, njih se tumači počevši od Ustava, međunarodnih stečevina... Mi u zakone ubacujemo nešto što nije prirodno i zato nastaje kaos. Pravne praznine, tvrdim da ne mogu postojati. Mi u zakone ubacujemo nešto što nije prirodno i onda nastaje ovakav kaos. Stalno dajemo neke ovlasti tijelima koja im ne pripadaju", kaže on.

"Za suca ustavnog suda ne morate imati ni  pravosudni ispit", osvrnuo se na situaciju u pravosuđu.

Politički pritisak?

"Ne znam je li ovoa odluka donesena pod političkim pritiskom, ne bih se upuštao u to", kratko je prokomentirao.

Komentirajući razrješenje situacije, rekao je kako postoje tri puta: prekid postupka, zahtjev za ocjenu ustavnosti i eventualni odbačaj.

Upitan za podnesak iz Konzuma, koji ga optužuje da je javno govorio protiv subjekata iz postupka, gdje se ne bi smjelo javno razgovarati o procesima, rekao je kako se o postupcima mora javno istupati i govoriti.

Ustavni sud

"Javnost bi bila neupućena, kao što je već bila puno puta. Nije se govorilo kada se donosio ovršni zakon, koja je posljedica, 330 000 blokiranih, a toga će biti sve više. Dužni smo sudjelovati i ukazivati. Ne postoji zabrana koja bi sucima zabranjivala javne nastupe. Poželjno je i dužnost je, i moralna i stručna. Uvjet, recimo za ustavnog suca, je da se istaknuo u javnim istupima", kaže Kolakušić.

Potvrdio je i svoju kandidaturu za ustavnog suca.

"Radeći ovaj posao shvatio sam da se susrećem s mnogo neustavnih propisa. Vrijeme je da se vratimo na početak i da se pokuša natjerati Ustavni sud da krene raditi svoj temeljni posao - ocjenjivati ustavnost zakona, a to, nažalost dosad, nije radio. Zamislite da smo imali pravi Ustavni sud koji bi donosio odluke o zakonu o pretvorbi i privatizaciji, stečajnom zakonu... Društvo bi bilo pravednije", kaže sudac.

"Ovlasti Ustavnog suda su potpuno promašene i pogrešne. Protiv svake sudske odluke se možete obratiti sudu? To nije istina. 98 posto tužbi je odbačeno i odbijeno, a u ona 2 posto se otvara veliki prostor. Republika Hrvatska nema višeg suda od Vrhovnog. Ustavni mora raditi isključivo ocjenu ustavnosti zakona i propisa", rekao je.

Arbitraža

Osvrnuo se i na jučerašnju odluku o arbitraži.

"Hrvatska gubi arbitraže jer ljudi koji su za to zaduženi ne znaju što rade. Kako drugačije to protumačiti? Koristeći logiku, ako vam netko kaže da ste dužni platiti troškove postupkke, naravno da to znači loš znak", objašnjava on.

Komentirao je i Lex Todorić, zakon koji je donešen kako bi se od stečaja zaštitio Agrokor.

"Lex Todorić je dosta ispoliran, prvi prijedlozi su bili prestrašni. Sad imamo uljuđenu povredu Ustava. Temeljne stvari su i dalje ostale - država ne osigurava jednak pravni položaj, ne štiti se pravo vlasništva, država ne osigurava isti položaj svima, previše je tu prigovora i previše mogućnosti za kasnije tužbe Hrvatskoj. To je velika tempirana bomba, rekao je sudac Mislav Kolakušić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.