Ovo su pitanja zbog kojih bi koalicija HDZ-a i HNS-a mogla puknuti

Foto: Hina

NOVONASTALA koalicija HDZ-a i HNS-a posljednjih je tjedana zauzela puno medijskog prostora. Nagađalo se koje su to sličnosti, a koje razlike između tih dviju stranaka.


Prema istraživanju koje je radila NovaTV 2016. godine, a u kojoj su joj stranke odgovarale na postavljena pitanja i tako objašnjavale svoje stavove, dolazimo do zaključka kako se HDZ i HNS slažu u 12 tema. Male razlike pokazuju u 8 tema, dok se ne slažu oko 10 ideoloških tema.

Oko čega se slažu?

I HDZ i HNS smatraju kako bi u javne tvrtke trebalo imenovati stručne, a ne političke kadrove te kako INA-u kao nacionalni interes treba vratiti u ruke RH. Osim toga, slažu se i kako ne treba uvoditi porez na imovinu, ali i kako uvjeti Srbiji za ulazak u EU moraju biti čvršći.

Gdje bi koalicija mogla puknuti?

Koalicijski partneri ne slažu se oko postavljanja ćiriličnih natpisa u Vukovaru, ali ni oko definiranja prava branitelja ustavom. Nemaju isti stav oko revidiranja Vatikanskih ugovora, kao ni oko pitanja pobačaja i izjednačavanja prava istospolnih zajednica s pravima ostalih.

Osim toga, HNS bi sudjelovanje u neredima na stadionima kažnjavao malo strože od HDZ-a, iako bi obje stranke isti prijestup kažnjavale zatvorom, dok bi HNS pričekao s uvođenjem eura za razliku od HDZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.