Kod Županje pomrle sve ribe. Ljudi misle da nije riječ o normalnoj pojavi

Fotografija nije s mjesta pomora Ilustracija: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

PRIJE više od dva tjedna došlo je do velikog pomora ribe na Županjskim virovima.

Stanovnici su zabrinuti

Kako piše Glas Slavonije, u oba uzorka izmjerena temperatura vode bila je visoka, a zbog visokih temperatura i niskih vodostaja na vodotocima znatno pada vrijednost otopljenog kisika u vodi zbog čega dolazi do zijeva i uginuća riba. U takvim uvjetima dolazi i do bujanja vodenog bilja, što dodatno smanjuje količinu otopljenog kisika u vodi.

Županjci su uvjereni da u ovom slučaju nije riječ o uobičajenoj prirodnoj pojavi i strahuju da su uzroci puno ozbiljniji. Poručuju da će učiniti sve da se otkrije pravi uzrok zagađenja.

Lokalni ribič i lovac je zaprepašten

Ribič i lovac Vladimir Katona pozvao je novinare i odbacio iznesene navode pojedinaca iz Hrvatskih voda iz Vinkovaca o tome "da su Virovi zapušteni, neodržavani i puni mulja".

Upozorio je da sve upućuje na ekološku katastrofu i podsjetio na golemo značenje Virova za Županjce.

"Najmanje polovina starog stanovništva Županje imala je stanove oko Virova, ondje su napajali stoku, lovili ribu, ondje su njihova djeca učila pecati, plivati i uživati u prirodi dok su stari obrađivali zemlju. Prije desetak godina Virovi su očišćeni, prošireni, dubina vode sada je oko 2,5 do 3 metra, zavisi od područja. Prilikom izmuljivanja, u što sam se i osobno uvjerio, nailazilo se na izvore koji su podzemnom vodom izbijali i Virove hranili svježom vodom. Dio je dobivan i od površinske vode sustavom kanala od grada Županje", pojasnio je Katona.

"Kada sam nakon vijesti o pomoru ribe došao na Virove, bio sam jako iznenađen i zaprepašten razmjerima onečišćenja. Za mene je to ekološka, moralna i tragedija u svakom obliku. Virovi danas izgledaju žalosno, smrdljivo, prljavo, u njima nema više nikakvog života, u vodi se nalaze uginule zmije i žabe, guske i patke od okolnih stanara u vodu više nikako ne žele. Crna je kao izgorena pržena kava. Sigurno zbog nedostatka kisika!" ironično je rekao Katona, a prenosi Glas Slavonije.

"Imamo indicije i razloga sumnjati"

Kolika će šteta biti kod divljači, to tek treba utvrditi.

"Od bistre fine zelenkaste vode danas imamo boju i vrstu vode koju ja osobno nisam još nigdje vidio, a ribič sam 58 godina i prošao sam puno toga. Imamo indicije i naznake da takva voda izlazi iz jednog obližnjeg pogona iz industrijske zone, svi je gledaju, istog je mirisa i boje kao i ona u Virovima. Mene podsjeća na amonijak, neki kažu da se osjeti sumpor. Ta voda odlazi u kanal koji se okolnim putem povezuje s Virovima. Ne možemo reći da je to isključivi krivac, ali imamo razloga sumnjati", zaključio je Katona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.