Kod Našica zaklao curu zbog lika iz igrice, potvrdili mu 25 godina zatvora

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL/Facebook

VRHOVNI sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je 25-godišnji Matej Šustek osuđen na 25 godina zatvora za ubojstvo 17-godišnje djevojke Ane B. kod Našica u jesen 2016. godine. 

Prema stavu Vrhovnog suda, prvostupanjski sud je pravilno pravno okarakterizirao zločin kao kazneno djelo teškog ubojstva počinjenog na podmukao način. Šustek je, prema presudu, iskoristio povjerenje žrtve s kojom je bio u ljubavnoj vezi dogovorivši s njom sastanak na uobičajenom mjestu na koje je žrtva s punim povjerenjem došla, ne sluteći bilo kakvu opasnost. On je s druge strane na to mjesto došao planski, s unaprijed pripremljenim nožem na rasklapanje, i potom ju je višestrukim ubodima nožem usmrtio.

Može se još žaliti

Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Posebno su kao olakotne okolnosti uzete u obzir priznanje i žaljenje zbog djela, mladost, neosuđivanost i bitno smanjena ubrojivost, a kao otegotne okolnosti optuženikovo ponašanje nakon djela, kao i to da je oduzet život mlade osobe na pragu punoljetnosti uz izraženu bešćutnost i upornost u kriminalnoj djelatnosti odraženu višestrukim ubadanjem žrtve.

>>> Zaklao djevojku kod Našica, dobio 25 godina. Tvrdio da ju je ubio lik iz igrice

Stoga, imajući na umu da je Šustek počinio teško kazneno djelo čije posljedice teško i trajno pogađaju više osoba, najviše roditelje žrtve, Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će dugotrajna kazna zatvora od 25 godina ispuniti svrhu kažnjavanja, pa nema mjesta strožem kažnjavanju prema prijedlogu državnog odvjetnika, ali ni blažoj osudi kako ju je žalbom nastojao ishoditi branitelj optuženika.

Protiv ove drugostupanjske presude moguća je žalba trećestupanjskom vijeću Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Bizarna obrana

Podsjetimo, Šustek je na početku suđenja 2017. kazao sudskom vijeću da se ne osjeća krivim za ubojstvo 17-godišnjakinje. Njegova obrana zvučala je potpuno bizarno. Branio se da ga je na dan prije ubojstva djevojke, s kojom je bio mjesec dana u vezi, "posjetio" njegov najbolji prijatelj Michael De Santa (lik iz videoigre Grand Theft Auto, nap. a.) i rekao da je treba eliminirati. 

>>> Nožem izbo 17-godišnju djevojku u Koški, pa joj uzeo mobitel da ne bi zvala pomoć

Kazao je i kako mu je isti lik rekao da idućeg dana dođe do željezničkog kolodvora u Našicama, što je i učinio, te da su odjenuli kombinezon koji je on donio i odvezli se u Košku, gdje su pričekali 17-godišnjakinju sat vremena. 

Izbo je nožem u vrat

Prema optužnici, 6. studenoga 2016. Matej je nazvao 17-godišnjakinju i rekao joj da se nađu na željezničkom kolodvoru u Koški. Ona je sjela na bicikl i iz Ordanje došla na dogovoreno mjesto. Matej je izišao iz vlaka i odveo je do obližnjeg silosa. Ondje ju je uhvatio za glavu i izbo nožem dva puta u vrat. 

Dok se gušila u vlastitoj krvi i pokušavala pobjeći, krvnik ju je hvatao za ruke i nastavio ubadati nožem nanijevši joj još devet ubodnih i reznih rana. Da bi bio siguran da neće pozvati pomoć, uzeo joj je mobitel i sjeo na vlak za Našice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.