Kod drevnih Maja pronađene kosti majmuna, izgleda da su ih brutalno žrtvovali

Foto: UCR/Nawa Sugiyama

NOVO istraživanje je pokazalo da su drevni stanovnici Amerike prije 1700 godina na brutalan način žrtvovali ženku majmuna pauka kako bi oformili snažnije veze sa svojim susjedima. Znanstvenici su ekstrahirali DNA nađenog primata i napravili kemijsku analizu njegove prehrane te rekonstruirali kako je izgledao njegov život, ali i smrt.

Sve je počelo kada je arheologinja i antropologinja Nawa Sugiyama sa Sveučilišta Kalifornija 2018. otkrila ostatke životinje u ruševinama Teotihuacana. S obzirom na to da majmuni pauci (Ateles geoffroyi) ne borave na tako uzvišenim područjima, arheolozi su odlučili riješiti novonastalu zagonetku – zašto je majmun tamo, tko ga je donio i zbog čega je žrtvovan.

Teotihuacan, koji se nalazi 48 kilometara sjeveroistočno od Mexico Cityja, bio je važno mjesto kulturne razmjene i inovacija u pretkolumbovskoj Americi. Najpoznatiji je po piramidama Mjeseca, Sunca i Pernate zmije. No, zanimljiv je i spomenik naziva Trg stupova, kompleks u kojem su susjedne Maje imale svoju "podružnicu", odnosno mjesto nalik veleposlanstvu.

Gozbe, blago i murali

U kompleksu su pored kostiju majmuna nađeni orao od zlata, strelice od opsidijana te školjke i artefakti od dragog kamenja. Također je otkriveno više od 14.000 keramičkih krhotina koje su ostale s velike s gozbe, kao i mural Maja na kojem je prikazan majmun pauk.

"Ovo je još jedan dokaz razmjene koja se odvijala na najvišim razinama, a prethodila je kasnijem usponu države Teotihuacan i vojnom angažmanu u gradovima Maja do 378. godine. Majmun pauk je bio egzotična pojava na visokim uzvisinama Teotihuacana", rekla je Sugiyama, a prenosi AFP.

Rezultati kemijske analize dijelova tijela životinje pokazali su da je ženka majmuna prije zatočeništva živjela u vlažnom okruženju te jela biljke i korijenje. Nakon što je uhvaćena i dovedena u Teotihuacan, njezina je prehrana bila bliža onoj lokalnog stanovništva, tako da je znala jesti kukuruz i čili papričice.

Strašna smrt

Naposljetku je doživjela strašnu smrt. S obzirom na to da je pronađena sa zavezanim rukama iza tijela i privezanim stopalima, vjerojatno je bila živa pokapana, što je bio česti način žrtvovanja životinja (ali i ljudi) u Teotihuacanu. Analiza je pokazala da je ženka majmuna pauka bila stara između pet i osam godina u trenutku žrtvovanja.

"Iako ovakva žrtva modernom čovjeku izgleda kao divljaštvo, moramo razumjeti i kontekstualizirati ove kulturne prakse i što je značilo odreći se onoga što vam je najdragocjenije", rekla je Sugiyama.

Istraživanje naziva Earliest evidence of primate captivity and translocation supports gift diplomacy between Teotihuacan and the Maya objavljeno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.