Klimatske promjene prijete proizvodnji nafte i plina u svijetu

Ilustracija: EPA

VELIK dio svjetskih rezervi nafte i plina ugrožen je zbog porasta plime, oluja, poplava i ekstremnih temperatura prouzročenih klimatskim promjenama, objavila je konzultantska tvrtka za analizu rizika Verisk Maplecroft.

Vremenske nepogode mogle bi utjecati na korištenje i vađenje oko 600 milijardi barela naftnog ekvivalenta ili oko 40 posto svjetskih rezervi nafte i plina, a među najugroženijima su najveći proizvođači crnoga zlata - Saudijska Arabija, Irak i Nigerija, podaci su kojima raspolaže britanska tvrtka koja je provela istraživanje.

Trećina izložena visokom riziku 

Klimatske promjene ove su godine jako pogodile naftnu industriju u trenutku kada ekstremno hladne vremenske prilike pogađaju glavno američko čvorište za proizvodnju nafte i plina na obali Meksičkog zaljeva, što je rezultiralo dugim obustavama rada i smanjenom proizvodnjom.

"Ovakvi će događaji postajati sve učestaliji i ekstremniji te će nanositi još veće udarce ovoj industriji", smatra Rory Clisby, analitičar za okoliš Verisk Maplecrofta.

Nešto više od 10 posto svjetskih komercijalno nadoknadivih rezervi nafte nalazi se u područjima koja je konzultantska tvrtka ocijenila ekstremno rizičnima, od čega je gotovo trećina izložena visokom riziku.

Suše i poplave

Ekstremno visoke temperature, nestašica vode i pješčane oluje mogle bi postati "Ahilova peta" za Saudijsku Arabiju, koja je najveći izvoznik nafte, smatraju britanski istraživači.

Za Nigeriju, drugog po važnosti afričkog izvoznika, gdje su nalazišta nafte koncentrirana u području riječnoga sustava delte Nigera, prijetnju predstavljaju suše i poplave, zaključili su stručnjaci Verisk Maplecrofta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.