KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Kineziolog o novim mjerama: Ovo je popis odluka koje nemaju nikakvu logiku

Foto: EPA

RAVNATELJ Instituta za kineziologiju i sport Kineziološkog fakulteta iz Splita Dražen Čular komentirao je odluku Nacionalnog stožera prema kojoj se među ostalim obustavljaju sportske aktivnosti dijela kategorija, a zatvaraju se i fitness centri i slična mjesta za vježbanje.

Podsjetimo, od danas je odlukom Nacionalnog stožera obustavljen rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara, a na snagu stupa i zabrana svih treninga i natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima te treninga i natjecanja vrhunskih sportaša (sportašice i sportaši I., II. i III. kategorije) u individualnim sportovima. Sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Čular je u Novom danu N1 detaljno analizirao spomenute odluke te je, kako sam kaže, pronašao niz nelogičnosti koje je predstavio u prezentaciji.

Pogledajte prezentaciju

Dražen Čular: Analiza mjera koje se odnose na sport by Index.hr on Scribd

"Ovo je sažetak stvari koje nemaju logiku ni racionalno opravdanje. Čini mi se da je to nespretno napravljeno. Nitko nije bio u ovoj poziciji i vlada ne bi donijela ovakve mjere da je netko vidio ovu analizu", kazao je Čular za N1.

Kao neke od spornih primjera navodi: 

"Atletika je primjerice sport u kojem se može držati razmak, a košarka se recimo u zatvorenom prostoru može održavati. Kako virus raspoznaje kategoriju natjecanja? Niže lige nemaju toliko putovanja pa je manja incidencija zaraze. Kako će se pod epidemiološkim mjerama izvesti živi zid u nogometu? O tome nitko nije vodio računa. Plivanje i skokovi u vodu su zaustavljeni, a vaterpolo koje je kontaktni sport, dozvoljeno je".

 

Čular ističe i problem zabrane rekreativnog sporta.

"Fitness centri su zatvoreni, a to je ono što jača organizam i imunološki odgovor. I tu dolaze po prirodi odgovorni ljudi koji brinu o svom zdravlju, dok su primjerice vjerski objekti, galerije i kina dozvoljeni. Natjecanja u ekipnim sportovima su u boljoj poziciji od treninga u svrhu zdravlja, iako natjecanja uključuju putovanja i povećavaju mogućnost zaraze", smatra kineziolog.

"Mjere u ovakvom obliku su poraz društva koje ne prepoznaje važnost tjelesne aktivnosti za zdravlje i budućnost naše djece", istaknuo je Čular.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.