Kineski znanstvenici: Mjesto nuklearnih testova Sjeverne Koreje je potpuno uništeno

Foto: Getty Images
 
PLANINA na mjestu nuklearnih testova Sjeverne Koreje je urušena i to bi mogao biti glavni razlog zašto je Kim Jong-un odlučio prekinuti testiranje raketa, piše South China Morning Post (SCMP).
 
Znanstvenici su otkrili da se planina u području za izvođenje nuklearnih testova Punggye-ri urušila nakon pete eksplozije prošle jeseni, što je dovelo do stvaranja ogromnog "dimnjaka", koji bi mogao propuštati radioaktivno zračenje, piše SCMP.
 
>>VIDEO Nuklearni test Sjeverne Koreje bio je toliko snažan da je preoblikovao planinu
 
>>Stručnjaci: "Posljednji nuklearni test Sjeverne Koreje možda je deformirao Zemljinu koru"
 
"Dvije skupine kineskih znanstvenika potvrdile su da je mjesto nuklearnih testova Sjeverne Koreje uništeno, zbog čega Kini i ostalim obližnjim državama prijeti rizik od izlaganja radijaciji", navodi SCMP.
 
>>Kina upozorava: "Novi test Sjeverne Koreje mogao bi urušiti planinu i dovesti do katastrofe"
 
"Urušavanje planine nakon pet nuklearnih testova moglo bi biti razlog zašto je Kim Jong-un u petak objavio da će prekinuti testiranje i zatvoriti to područje", izjavio je jedan od znanstvenika. Posljednjih pet od šest nuklearnih testova izvršeni su pod planinom Mantap u području Punggye-ri na sjeverozapadu zemlje.
 
>>PREKID NUKLEARNIH POKUSA Što se krije iza neočekivanog poteza Kim Jong-una?
 
Jedna skupina znanstvenika otkrila je da je posljednji test ostavio rupu u planini, koja se zatim urušila. Druga skupina znanstvenika zaključila je da je time nastao "dimnjak" koji bi mogao propuštati radioaktivno zračenje.
 
Istraživački tim pod vodstvom geologa Wena Lianxinga sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Hefeiju zaključio je da je posljednji nuklearni test "razorio planinu u krhke fragmente".
 
"Potrebno je nastaviti nadzirati moguće radioaktivno curenje uzrokovano urušavanjem planine", objavio je Wenov tim, a druga skupina znanstvenika složila se s njim da je mjesto nuklearnih testova "potpuno uništeno".
 
>>Bjegunci iz Sjeverne Koreje pokazuju znakove izloženosti radijaciji 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.