Kineska novinarka koja je izvještavala o koroni u Wuhanu zatvorena na 4 godine

Screenshot: South China Morning Post

SUD u Šangaju odredio je zatvorsku kaznu od četiri godine za neovisnu kinesku novinarku koja je u Wuhanu izvještavala o pandemiji.

Zhang Zhan (37) proglašena je krivom za "izazivanje svađa i problematičnih situacija", rekao je danas Zhang Keke, jedan od njezinih odvjetnika.

Zhan, bivša odvjetnica, početkom je veljače otputovala u Wuhan kako bi pisala o razvoju epidemije; baš u onom periodu kada su vlasti počele kontrolirati državne i privatne kineske medije te raditi na obuzdavanju panike.

Objavljivala na Wechatu, Twitteru i YouTubeu

Više od tri mjeseca dokumentirala je svakodnevicu građana u Wuhanu tijekom lockdowna, poput prepunih bolnica, praznih ulica i trgovina. Svoje komentare, fotografije i videozapise podijelila je na Wechatu, Twitteru i YouTubeu - od kojih su posljednja dva blokirana u Kini.

Naglo je prestala objavljivati sredinom svibnja, a kasnije se saznalo da ju je policija pritvorila te vratila u Šangaj, piše CNN.

Tužitelji su u optužnici naveli da je "objavljivala velike količine lažnih informacija" i davala intervjue za inozemne medije, uključujući Radio Free Asia i Epoch Times, kako bi "zlonamjerno pogoršala situaciju s epidemijom covida-19 u Wuhanu".

Zhang je prva novinarka građanka za koju je poznato da je osuđena zbog izvještavanja o pandemiji koronavirusa.

Štrajk glađu u zatvoru

Sve više zabrinjava zdravlje 37-godišnje Zhang koja je počela štrajkati glađu u lipnju i na silu je hranjena kroz nosnu cijev.

"Rekla je kad sam je posjetio (prošli tjedan): 'Ako mi izreknu tešku kaznu, odbijat ću hranu do samog kraja.' ... Misli da će umrijeti u zatvoru", rekao je Ren prije suđenja.

"To je ekstremna metoda prosvjeda protiv ovog društva i ovog okružja."

Kineske komunističke vlasti održale su niz suđenja disidentima na netransparentnim sudovima između Božića i Nove godine kako bi svele na minimum zapadnjačku kontrolu.

Suđenje se održalo samo nekoliko tjedana prije nego što se očekuje dolazak međunarodnog tima stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije u Kinu koji će istražiti podrijetlo covida-19.

Drugi odvjetnik rekao je da se zdravstveno stanje Zhang pogoršalo te da pati od glavobolje, vrtoglavice i bolova u trbuhu.

"Sputana 24 sata dnevno, treba joj pomoć za odlazak u kupaonicu", napisao je Zhang Keke, koji ju je posjetio na Božić, u bilješci koja je kružila društvenim mrežama.

"Osjeća se psihološki iscrpljeno, kao da je svaki dan mučenje."

Cenzura u Kini

Zhang pripada nizu neovisnih novinara koji su zbog izvještavanja o pandemiji završili u pritvoru.  

Chen Qiushi, koji je uživo prenosio videozapise iz Wuhana tijekom lockdowna, nestao je u veljači, a u rujnu je objavljeno kako se nalazi pod "državnim nadzorom". Dvoje drugih neovisnih novinara - Li Zehua i Fang Bin - također su privedeni nakon izvještavanja o epidemiji u Wuhanu.

Kina je strogim lockdownom i mjerama uspjela suzbiti žarišta koronavirusa koja su se sporadično pojavljivala nakon prvog vala te se zemlja vratila u normalan način života. No vlasti još uvijek nisu ukinule ograničenja za tisak, a kineski državni mediji počeli su u eter puštati priču da virus nije prvotno potekao iz Kine, tvrdeći da je moguće kako je koronavirus cirkulirao izvan zemlje prije njegove pojave u Wuhanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.