Kina planira zabraniti korištenje strane tehnologije u svim vladinim uredima

Foto: Epa

KINA navodno planira zabraniti korištenje stranog softvera i stranih računala u svim vladinim uredima i javnim institucijama, što bi moglo zakinuti američke tehnološke kompanije i pojačati postojeću napetost između Kine i SAD-a.

Peking je naredio da se sav strani hardver i softver ukloni u roku od tri godine, navodi se u izvještaju Financial Timesa koji je citirao brokersku tvrtku China Securities.

CNN je poslao upite kineskom Ministarstvu vanjskih poslova i Uredu za informiranje državnog vijeća, no još nije dobio odgovor.

Planirana brzina zamjene hardvera

Vijest o ovoj odluci stigla je u tijeku sve napetijih odnosa između SAD-a i Kine. Dvije gospodarske supersile sudjeluju u trgovinskom ratu već gotovo dvije godine natječući se u tome tko će preuzeti kontrolu nad tehnologijama budućnosti.

Sljedeći val američkih carina na kinesku robu trebao bi stupiti na snagu u nedjelju osim ako se ovoga tjedna ne sklopi preliminarni trgovinski sporazum.

Kompanija China Securities navodi kako je središnji ured Komunističke partije naručio zamjenu hardvera početkom ove godine i da bi se ona trebala odvijati brzinom od 30% u 2020. godini, 50% u 2021. i 20% u 2022.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.