Kina kaže da se u Kazahstanu pojavila upala pluća opasnija od korone. Kazahstan: Lažu

Ilustracija: EPA, Facebook

KAZAHSTANSKO ministarstvo zdravstva oglasilo se o kineskim navodima kako u Kazahstanu kruži nepoznata upala pluća koja je smrtonosnija i od koronavirusa.

>>Kina tvrdi da se u Kazahstanu pojavila upala pluća opasnija od koronavirusa

Kineska ambasada je, podsjetimo, objavila tu informaciju i pozvala Kineze da ne putuju u regije Kazahstana u kojoj se navodna upala pluća širi. 

Oglasilo se ministarstvo: To su lažne vijesti

Ministarstvo zdravstva se oglasilo na svojem Facebooku i poručilo kako Kina širi lažne vijesti. 

“Kineski mediji su javili da je više smrtnih slučajeva u Kazahstanu od upale pluća nego od koronavirusa. Službeno javljamo da je ta informacija neistinita”, poručuju. 

Dodaju kako je WHO uveo Međunarodnu klasifikaciju bolesti ICD-10, što uključuje kod za upalu pluća ako je dijagnosticirana epidemiološki ili uslijed primjerice, sindroma ozeblina, a koja nije potvrđena laboratorijskim studijima. 

Dodaju kako stoga Kazahstan, kao i druge zemlje, prate spomenute tipove upala pluća koji će omogućiti suzbijanje takvih slučajeva, ali smanjiti i širenje koronavirusa.

Kažu da je ministar govorio o upali pluća 

“Dana 9. srpnja ministar zdravstva A.Tsoi govorio je o upalama pluća u zemlji koje su bakterijske, gljivične, viralne, što uključuje i viralnu upalu pluća nepoznate etiologije, a što odgovara klasifikaciji ICD-10. Stoga, ponavljamo kako informacije kazaških i kineskih medija ne odgovaraju stvarnosti”, objavili su.

Кейбір Қытай БАҚ-тарының Қазақстандағы жаңа пневмония туралы ақпараты шындыққа сәйкес келмейді ⠀ Кейбір Қытай...

Posted by Министерство здравоохранения Республики Казахстан on Thursday, July 9, 2020
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.