Kina gradi nevjerojatan broj ratnih brodova, pogledajte fotografije

Foto: EPA

DOK AMERIČKA mornarica porine svega nekoliko razarača s tehnologijom navođenja AEGIS svake godine, samo u jednom brodogradilištu u Šangaju čak je devet kineskih ratnih brodova. Kineska mornarica, službenog naziva Mornarica armije narodnog oslobođenja, modernizira se zaista impresivnim tempom, piše američki magazin Forbes.

Glavni element modernizacije kineske mornarice je izgradnja flote velikih razarača, amfibijskih ratnih brodova i nosača aviona. A fotografija iz zraka napravljena 13. prosinca, koja je procurila na društvene mreže, pokazuje o kakvim se razmjerima radi.

Protuzračni razarači, hoverkrafti...

Analitičar Forbesa H. I. Sutton analizom fotografije utvrdio je da se na njoj vidi najmanje devet ratnih brodova u izgradnji. Tu su dva razarača za protuzračnu obranu tipa 052D, ekvivalent američkim razaračima AEGIS klase Arleigh Burke. Ovi kineski razarači mogu nositi 64 projektila, uključujući dalekometne projektile površina-zrak i krstareće projektile. 

Druga dva broda u ovom brodogradilištu su tipa 055, također protuzračni razarači, ali po veličini i zapremnini su gotovo krstarice. Oni nose više od 100 projektila svaki.

U pozadini se, u bazenu u kojem su usidreni najnoviji izgrađeni brodovi, vide još četiri razarača tipa 052D i 055, kao i još jedan razarač u izgradnji.

Usporedbe radi, čitava flota razarača britanske kraljevske mornarice ima samo 6 brodova. A ovo brodogradilište samo je dio mnogo većeg programa vojne brodogradnje.

Osim brodova, tu je i nekoliko hoverkrafta koje će nositi amfibijski ratni brodovi. Ti će se hoverkrafti, odnosno amfibijska plovila koja ustvari ne plove, nego lebde na zračnom jastuku iznad površine, koristiti za transportiranje tenkova i zaliha s brodova na obalu.

Brod za satelitsko praćenje, nosač aviona, podmornica...

Pokraj bazena u brodogradilištu na suhom vezu je i golemi brod za satelitsko praćenje projektila klase Yuan Wang. To su brodovi veličine oceanskih kruzera, s nizom gigantskih satelitskih tanjura. 

No najimpresivniji brod skriven je u pozadini fotografije, teško primjetan za promatrača koji nije stručnjak. To je nosač aviona iduće generacije, tipa 003, za koji se vjeruje da ima elektromagnetske katapulte za lansiranje aviona, poput najnovijeg američkog nosača aviona klase Ford. A Kina već ima dva ovakva nosača aviona. 

Usto, u istom ovom brodogradilištu gradi se i misteriozna podmornica.

>> Kina predstavlja niz novog oružja, moćne rakete, dronove i "ubojicu nosača"

KIneska mornarica danas i sutra očito će biti drastično drukčija od kineske mornarice jučer. A kad tome pridodamo moćne hipersonične projektile za koje praktički ne postoji obrana, "nevidiljive" dronove, "ubojicu nosača aviona" Dongseng-21D koji može pogoditi brodove na udaljenosti od 1,5 tisuća kilometara i drugo oružje koje je Kina predstavila na vojnoj paradi u listopadu, jasno je da se mornarička i vojna ravnoteža općenito mijenja. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.