Kijev prekinuo veze sa Sjevernom Korejom zbog priznanja Donjecka i Luhanska

Foto: EPA

SLUŽBENI Kijev prekinuo je odnose sa Sjevernom Korejom nakon što je ranije danas ta zemlja priznala neovisnost dviju odcijepljenih ukrajinskih "narodnih republika" Donjeck i Luhansk.

Tim potezom Sjeverna Koreja je tek treća zemlja nakon Rusije i Sirije koja je priznala dva odcijepljena entiteta, Donjecku (DPR) i Luhansku narodnu republiku (LPR), u ukrajinskoj regiji Donbasu.

"Smatramo ovu odluku pokušajem Pjongjanga da umanji suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine na svojoj mrežnoj stranici. 

Čelnik Donjecka se nada povećanju trgovine sa Sjevernom Korejom

Čelnik DPR-a Denis Pušilin je u objavi na Telegramu napisao kako se nada plodonosnoj suradnji i povećanju trgovine sa Sjevernom Korejom, izoliranom državom s nuklearnim oružjem koja je udaljena više od 6500 kilometara.

Veleposlanstvo Sjeverne Koreje u Moskvi potvrdilo je u srijedu da je ta zemlja priznala neovisnost oba entiteta, kasnije je izvijestila ruska novinska agencija TASS. Rusija, koja podupire regije od 2014., priznala ih je uoči svoje invazije na Ukrajinu u potezu koji su Kijev i Zapad osudili kao nezakonit.

Svoju odluku o pokretanju rata, koji nazivaju posebnom vojnom operacijom, opravdala je time što štiti od genocida govornike ruskog jezika koji ondje žive.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.