Kiarin otac: Liječnici su oduševljeni, nisu očekivali poboljšanje ovako rano

SEDMOGODIŠNJA Šibenčanka Kiara, koja se nalazi na eksperimentalnom liječenju u SAD-u, danas je prošla kroz zahvat na oku kako bi se izbjegli rizici za oštećeni očni živac, kaže njen otac Valentino Goršić. Posljednje pretrage daju razloga za optimizam, a djevojčica se dobro osjeća.

"Sve je to strašno naporno za dijete, ali nažalost neophodno. O prognozama je dosta teško govoriti, i dalje je to veliki izazov i pravog lijeka nema. Zato se i kombiniraju te terapije i zato idemo na eksperimentalno liječenje", kaže otac.

"Svi su oduševljeni, nisu očekivali poboljšanje ovako rano"

Kiara boluje od zloćudnog tumora na mozgu. U prosincu je otputovala s obitelji na eksperimentalno liječenje u Sjedinjene Američke Države i prvo je dijete iz Hrvatske koje su primili na takvo liječenje.

Pretrage koje su obavili prije nekoliko dana su pokazale poboljšanje koje nitko nije očekivao tako brzo, a njeno trenutno stanje potaklo je dodatni optimizam, kaže otac. "Ishod nažalost nitko ne zna, svaki tumor drugačije reagira. Njeno stanje i magnet koji smo obavili prije par dana ulijevaju dodatni optimizam i nama i cijelom timu liječnika. Oni su bili oduševljeni jer nije bilo očekivano poboljšanje ovako rano."

Od samog početka je bilo užasno teško, kaže Valentino Goršić, jer je od potpuno zdravog djeteta do operacije na mozgu prošlo samo deset dana. Kiara ima zloćudni tumor na mozgu gradusa IV, najagresivniji od svih vrsta. Cijeli tumor ne može se odstraniti jer je uz samo moždano deblo, gdje je spoj živčanog sustava cijelog tijela

"Iza nje su brojna zračenja i ugrađivanje centralnog porta, puno toga su radili. Teško bi to bilo izdržati odrasloj osobi, ali ona se s tim nosi s dječjim optimizmom i nekom lakoćom, to je sreća u toj cijeloj nesreći, što su sva ta djeca optimistična i svi se bore koliko mogu", kaže Kiarin otac.

"Svako dijete mora dobiti priliku, hvala svima koji su pomogli"

Nakon što je ponestalo opcija za Kiarino liječenje u Hrvatskoj, građani su u velikoj akciji za troškove eksperimentalnog liječenja u SAD-u do sada prikupili gotovo 20 milijuna kuna.

"Svako dijete mora dobiti priliku, niti za jednog roditelja niti za jedno dijete nije rješenje palijativna skrb. Zato smo ušli u cijelu ovu priču i borili smo se koliko smo mogli. Na našu i njenu sreću možemo zahvaliti cijeloj Hrvatskoj što je stala iza nas i omogućila nam ovu borbu", kaže Valentino.

Obitelj Goršić si je zadala cilj da se, jednom kad liječenje u SAD-u završi, izbori da niti jedan roditelj ne mora prolaziti kroz ovo što su oni prošli.

"Mi smo jedna mala zemlja, za tih par slučajeva koje godišnje imamo, za tu djecu za koju se u Hrvatskoj ne može ništa napraviti... Svako dijete mora dobiti priliku. Mi nismo dobili obećanje da će ova priča završiti pozitivno, svjesni smo postotaka, ali svako dijete mora dobiti priliku. Palijativna skrb nije rješenje niti za jedno dijete", kaže Kiarin otac.

"Doktorica u SAD-u je prva koja je govorila o budućnosti"

Velika promjena dočekala ih je već na prvim konzultacijama s liječnicom u SAD-u. Bio je to prvi put da netko od liječnika očekuje bilo što osim najgoreg ishoda.

"Prvi dan, čim smo sletjeli, išli smo razgovarati s doktoricom koja nam je prva govorila o budućnosti. Svi drugi doktori su govorili da se radi samo o palijativnoj skrbi. Ja sam stalno ponavljao da sam svjestan toga, ali da to ne treba naglašavati svaki dan. Bilo je divno doći ovdje i vidjeti da netko razmišlja o Kiarinoj budućnosti, da nas upozoravaju da možda neće moći imati djecu, da se ne znaju dugoročne nuspojave lijekova. U ovoj situaciji u kojoj se mi nalazimo, kad su šanse bile nula posto, kad ti netko da jedan promil, nama je to jako puno značilo. I dalje vjerujemo u pozitivan ishod cijele ove priče", kaže Valentino Goršić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.