Kerum: Previše se trošilo, Split je plaćao milijune kamate za sporove koji su loše vođeni

POSLJEDNJIH dana splitski gradonačelnik Željko Kerum više je u zraku, nego na tlu! Neki dan je "skočio" do Ljubljane kod kolege Jankovića, a sinoć se dobro zabavio u društvu sina Joška na Filipovićevom meču u Koelnu. Žeki je oduševljen spektaklom.

"To Amerikanci super naprave, a dvorana nije ništa posebno. Jedino što je većeg kapaciteta nego ova naša u Lori" kaže Kerum.
 
Nedjeljno popodne bilo je rezervirano za obiteljski ručak, unatoč obavezama koje su stisle sa svih strana. Revizija poslovanja u Banovini zgrozila je novog gradonačelnika.  

"Previše se trošilo! Grad je plaćao milijune kuna zateznih kamata za sporove, koji su loše vođeni i izgubljeni. Ima tu svega. Svaki dan upoznajem se s novim slučajevima lošeg poslovanja", kaže Kerum, odlučan u namjeri da sreže bespotrebno trošenje.

Nevjerojatni porast broja zaposlenih

A loše vođenje sporova tek je vrh ledenog brijega. Zadnjih godina gradska je uprava doživjela upravo nevjerojatni porast broja zaposlenih! Trpalo se gdje se stiglo, zbog usluga ovome ili onome, javnih i tajnih koalicija, rodbinskih veza...

Slučaj mlađe sestre šefice gradskog HDZ-a Željane Kalaš, koja je zbrinuta kao tajnica gradonačelnikove tajnice, možda najbolje oslikava moralnu močvaru Banovine. Što je tek s nabavom i ugovorima koji su mogli biti sklopljeni i povoljnije da nije grupe utjecajnih lobista, koji su "žarili i palili" po Splitu, te se hvalili postavljanjem nekih ljudi na čelo grada...

Utjecajni lobisti povezani s premijerom Sanaderom

Da postoji političke volje, našlo bi se, čini se, i posla za često spominjane "institucije sistema". A onda će biti veselo. Naime, o svemu bi sve trebao znati Jure Jurišić, šef gradskih financija. Samo što je on i suprug Inke Jurišić, šefice Županijskog državnog odvjetništva, državne institucije koja bi po službenoj dužnosti morala reagirati na bilo kakvo saznanje o nepravilnostima u gradskom poslovanju.

Tu je i problem utjecajnih lobista povezanih s premijerom Sanaderom, što cijelu stvar dodatno komplicira i čini krajnje delikatnom. A i on je, kako čujemo, dosta ljut na njih zbog nekih poslova koje su izlobirali pozivajući se na njega, a on o tome nije imao pojma.

Nekako se u cijeloj toj situaciji čini posve trivijalnim, ali bilo je i onih koji su Kerumu već "nabili" sukob interesa zato što drže da lobira za čarter letove iz jugoslavenskih metropola kako bi napunio svoj hotel "Marjan", čije se završenje očekuje za koji mjesec.

"To je bez veze. Gost može odsjesti gdje god zaželi. Može na Brač, može u bilo koji hotel u Splitu, nebitno..." drži Kerum, koji "forte" svoje jugo inicijative vidi u Beogradu.

"To je normalno, tamo ima 50 tisuća bogatih ljudi. To je potencijal koji se mora iskoristiti" odlučan je Kerum.   

Dragan Miljuš
Foto: Paun Paunović, Ante Čizmić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.