Kerum: "Biškupić je kukavica, nije potvrdio Mucala zbog političkog diktata"

Ministar kulture Božo Biškupić prekinuo je farsu s izborom intendanta splitskog HNK te Duška Mucala nije potvrdio za novog čelnika nacionalnog kazališta.

Biškupić je u svom obrazloženju kazao kako Mucalo nije postao novi intendant zato što je uvažio mišljenje Vijeća za dramsku umjetnost koje je tražilo da se ne prihvati takav prijedlog.

Mucalov prijedlog pokazuje nedostatak znanja

"Utvrđeno je da u prijedlogu programa rada nije razrađena programska koncepcija razvoja kazališta, program rada umjetničkih grana, kadrovska politika potrebna za ostvarivanje plana i programa, produkcijski troškovnici premijernih i repriznih predstava. Plan rada i realizacija programa tri ansambla izostala je u cjelini, nema navedenog niti jednog naslova premijernih i repriznih predstava niti za jednu umjetničku granu (opera, drama, balet) čak ni za prvu sezonu. Prijedlog programa mora sadržavati i prijedlog premijernih naslova koji bi se realizirali u mandatnom razdoblju", stoji u priopćenju Ministarstva kulture.

Zanemarena uloga intendanta

Dodaje se kako Mucalov prijedlog "pokazuje nedostatak znanja i iskustva u poznavanju sustava funkcioniranja kazališta, kako umjetnički, tako i organizacijski". "U Prijedlogu nema inicijativa niti je iznesena bilo kakva suvremena dimenzija dramskog, opernog i baletnog teatra, odnosno njihovog relevantnog repertoara", stoji u priopćenju ministra kulture Bože Biškupića.

Ministar smatra kako je u Mucalovom programu rada potpuno zanemarena uloga intendanta u organizaciji i provođenju umjetničkog programa. 

Mucalo nema komentar

Što o tome kaže Mucalo? Ne puno. Zapravo ništa. "Gospodine, vi ste već sedmi koji me zove... Nemam komentar. Nemam!", bio je vrlo kratak, glasan i uzrujan Duško Mucalo. Prije nego što je poklopio slušalicu, podsjetio je još samo da ga je izabralo Gradsko vijeće.

Bilo je to prošlog tjedna na sjednici za kidanje živaca. Prije nego što je oko 21 sat na red došla ta 36. točka dnevnog reda, vijećnicu je napustila udružena oporba tako da je Kerum ostao bez potrebnog kvoruma. Potpune blamaže spasio ga je HSP. Vijećnik Luka Roguljić pojavio se u zadnji čas i tako Kerumu spasio dan, a Mucalu fotelju intendanta.

"Ne žele dopustiti Splićanima da vladaju Splitom"

Očekivano, Kerum tvrdi da je riječ o političkom diktatu. Za ministra nije imao lijepe riječi. "Biškupić je ispao kukavica. Siguran sam da ovo nije njegovo mišljenje, već je odluku donio po političkom diktatu. Prvi put se dogodilo da Splićani odlučuju o svom intendantu u povijesti hrvatske države, jer se dosad o tome odlučivalo u Zagrebu. Jasno je kamo ide ova Vlada. Zbog njihove odluke, Grad Split izgubio je 200 milijuna kuna... Dvije političke opcije imaju dogovor. Kako spriječiti nezavisne Kerume. Već na kotarskim izborima vidjelo se da nezavisne liste dobivaju. Ovo je bojkot, centralizacija, maksimalno onemogućavanje razvoja Splita...", sipao je Kerum kao iz rukava.

Pokušali su ga novinari pitati o razlozima koje je Biškupić naveo da Mucalo od programa zapravo nema ni "p", no s Kerumom se nije dalo razgovarati na toj razini.

"Zbog malog Keruma, Vlada mijenja izborne jedinice i Ustav, traže se krivci radi sitnih gluposti, a oni su opljačkali zemlju i osiromašili hrvatski narod. Ovo je jako loše. Ovo je dokaz da ne žele dopustiti Splićanima da vladaju Splitom", zaključio je Kerum.

"Isto bi prošao bilo tko drugi..."

A Mucalo je, tvrdi, ispao kolateralna žrtva. On ništa nije kriv. Tako bi prošao svatko koga izaberu, uvjeren je. "Mucalo je po svjetonazoru bliži SDP-u. On uopće nije bio kandidat Željka Keruma, nego jedan od kandidata. Samo se to tako prikazalo. Isto bi prošao i Mate Matić... Strašno mi ga je žao. Nismo se čuli. Sigurno mu nije drago zbog toga što se dogodilo. Svatko tko ga pozna, zna da se radi o pozitivnom liku, koji je uredan", kaže Kerum.

Na Biškupićevu odluku nemaju pravo žalbe, ali mogu pokrenuti ustavnu tužbu. Napravit će, kaže Kerum, sve što im stoji na raspolaganju. "Kamo sreće da oni u Vladi znaju što ja znam", zavapio je na kraju Kerum.

Do krize ne bi došlo da je ostalo kompetentno Kazališno vijeće

Nenni Delmestre bila je predsjednica Kazališnog vijeća, koje je smijenjeno dekretom iz Grada. "Do krize sigurno ne bi došlo da je ostalo kompetentno Kazališno vijeće. Sad treba upregnuti sve snage da se ostvari sezona. Ova pomutnja nikome ne koristi", komentirala je Delmestre novi obrat u slučaju Mucalo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.