Kekin: Plenković je poručio građankama da se tornjaju u Njemačku. Dotaknuo je dno

Foto: HTV / HRT

PREDSJEDNICA Nove ljevice Ivana Kekin gostovala je u HTV-ovoj emisiji Oporbeni zarez. Osvrnula se na razloge promjene imena saborskog kluba, suradnju sa SDP-om, izmjene Zakona o izbornim jedinicama, rad oporbe i zdravstvenu reformu. Potvrdila je kako su u saborsku proceduru uputili zahtjev za promjenu imena kluba.

"Skupštine i stranke Možemo, Nove ljevice te Zagreb je naš donijele su odluku o spajanju. To je dio jačanja i okrupnjavanja zelene ljevice te priprema za izbornu 2024. godinu. Mijenjamo ime kluba, govorit ćemo u ime Kluba zastupnika Možemo. Evo, to je ekskluziva danas", kazala je. 

Potom je komentirala Zakon o izbornim jedinicama koji je potrebno promijeniti uoči izborne godine. "Postoje jasni naputci Vijeća Europe na koji bi se način radne skupine time trebale baviti. Za demokratski proces svake zemlje je izuzetno bitno da građani imaju povjerenje da svaki glas jednako vrijedi. To u Hrvatskoj sada nije slučaj", smatra Kekin. 

"HDZ-ovci pokušavaju razvodniti političku volju urbanih središta"

"Da svaki glas vrijedi jednako, saborska većina bi drugačije izgledala, HDZ ako bi bio u većini, ona bi svakako bila tanja nego što je sada", uvjerena je. 

"Zagreb je podijeljen na četiri izborne jedinice. Dva susjeda iz dvije ulice, jedan glasa sa svojim sugrađaninom iz Novog Vinodolskog, a drugi sa svojim sugrađaninom na mađarskoj granici. Kako je to logično? Nikako, osim što je logično HDZ-u. Oni pokušavaju razvodniti političku volju urbanih središta ove zemlje. To je cinično", nastavila je. 

Istaknula je kako prema njenom mišljenju oporba radi kvalitetno, odnosno daje dobre prijedloge i aktivna je. "HDZ čini sve da bi to bilo što manje vidljivo i da bi se "proturala" nekakva ideja o nesposobnoj i lijenoj oporbi. Oporba je nesposobna, govorim o našem klubu, za krađu, korupciju, klijentelizam te taj  'set vještina' koje nam HDZ obilato pokazuje", rekla je. 

"Reforma zdravstva još nije započela"

Odgovorila je i na pitanje o pregovorima o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore s SDP-om. "Nismo na konkretnim razgovorima, važnije nam je prezentirati građanima naše vizije i ciljeve. Što se tiče modela suradnje, predizbornih i postizbornih, moramo prvo proći unutar stranke, potom s partnerima, a onda ćemo sve podijeliti s javnošću", najavila je. 

Osvrnula se i na političke ambicije šibensko-kninskog župana Marka Jelića koji okuplja neovisne. "Za sada nismo čuli dovoljno jasno koja je ideja te buduće stranke, koje su njihove vizije. Most je isto krenuo s pričom da nema ideologije, da su samo antikorupcijska platforma. To su priče koje ne drže vodu. Svaka uprava ili vlada će svoje odluke temeljiti u nekoj ideologiji", naglasila je. 

Kekin tvrdi kako je situacija u zdravstvu jako loša, a da reforma još nije započela. "To što se donekle poboljšao status liječnika, nije to poboljšalo zdravstvo u cjelini. U osam godina vlade Andreja Plenkovića, reforma nije niti započela", poručila je, dodajući da privatno zdravstvo jača. 

"Dotaknuo je dno svoje političke retorike"

"Ojačano privatno zdravstvo koje dobiva novac od HZZO-a "hvata" liječnike iz javnog zdravstva s lukrativnijim primanjima. Događa se odljev ili novca ili kadra iz javnozdravstvenog sustava", istaknula je. Progovorila je i o poruci "Auf wiedersehen", koju je premijer Andrej Plenković uputio saborskoj zastupnici Daliji Orešković. 

"Andrej Plenković zaboravlja da naša zemlja nije njegov krov. Nije on taj koji je tu da bilo kome poručuje da ode iz zemlje. Na njemu je da svim građanima ove zemlje, pa i onima koji ga kritiziraju i imaju drugačije stavove od njega, da svima nama omogući što kvalitetnije uvjete za život", kazala je. 

"On to ne radi i kada ga se prozove, onda on iz bespomoćnosti ode u agresiju te poručuje građankama 'da se tornjaju' u Njemačku. S tim je odgovorom dotaknuo dno svoje političke retorike", dodala je. Ne slaže se s tezom da je predsjednik Zoran Milanović jedina istinska oporba Plenkoviću.

"Ne razgovaramo o hrpi tema koje su važne"

"Ne bih se s time složila. Problematično je ako oporbenim djelovanjem vidimo napade kojima se oni časte. Otkada sam u politici, u svakom intervjuu dobivam pitanje o odnosu premijera i predsjednika. Jedan drugome idu na ruku. Dok mi razgovaramo o tome kako se časte, ne razgovaramo o hrpi tema koje su važne", istaknula je Kekin. 

Na kraju je komentirala u utjecaj Zakona o pomorskom dobru na mogućnost upotrebe plaža. "U trenutku kada je bilo prvo čitanje, to je bila velika tema. Mi smo sada već na kraju travnja, taj se zakon ne pojavljuje te me zanima zbog čega i u kakvom će se obliku pojaviti. On je zastrašujuć, posljedice za građane, i to ne samo sada, već i za našu djecu", zaključila je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.