Karamarkovi donatori HDZ-a kraj ovih Plenkovićevih mecena izgledaju kao nevinašca

Foto: FAH

U PRVOJ polovici godine Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dobila je čak 4,1 milijuna kuna donacija, a osim prilično visokog iznosa zanimljiva su i imena poduzetnika koji su financirali vladajuću stranku.

>>GONG nabrojao sumnjive financijere HDZ-a među kojima je i prijateljica Ane Karamarko

Kada je Andrej Plenković preuzimao stranku, najavio je transparentno financiranje HDZ-a. Rezultat? Premda na njegovoj listi nema tvrtki povezanih s ruskim kapitalom, ostali su mu vjerni ključni Karamarkovi donatori, pojačani s još nekim imenima koja su se povlačila po starim ili novim aferama.

Najveći Kolindin donator, čiji je partner pomilovan, daruje sada Plenkovića


Najviše je HDZ-u darovao Nikola Hanžel, koji je preko tvrtke Lana-Karlovačka tiskara uplatio 200.000 kuna, a preko tvrtke Lana commerce 11.000 kuna. Karlovački poduzetnik Hanžel stranci je donirao u Karamarkovo vrijeme, ali je financijski pomogao i dolasku Plenkovića na vlast. Bio je i najveći financijer predsjedničine kampanje.

Kada je otkriveno da je pomilovala Danka Seitera koji je bio osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti u Karlovačkoj banci, i to baš zato što je oprostio kredit Nikoli Hanželu, predsjednica je žrtvovala svog savjetnika Vladimira Šeksa. Sam Hanžel nije bio osuđen jer nije utvrđeno da je pomagao direktorima koji su mu oprostili kredit, ali je morao vratiti milijun kuna. Svog dugogodišnjeg mentora Šeksa Plenković je angažirao kao posebnog savjetnika čim je preuzeo stranku.

Drugu veliku donaciju dao je Mato Markanović, riječki poduzetnik koji je osobno donirao 30.000 kuna, a još 100.000 kuna uplaćeno je preko njegove bivše tvrtke Tekol-teri inženjering, najvećeg kooperanta 3. maja, koja je prije šest godina prebačena u vlasništvo Marije Markanović. Mato Markanović poznat je i kao svjedok u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi Fimi media, gdje je također morao govoriti o svojim donacijama HDZ-u.

Svjedok iz Fimi medije

Objašnjavao je kako su mu se poslovni problemi u brodogradnji pojavili kada je sve poslove s Brodosplitom počela dobivati Skladgradnja, pa ga je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva uputio na Mladena Barišića koji mu je objasnio da je za prikupljanje stranačkih donacija osnovana 'posebna agencija'. No Markanović je na sudu tvrdio da nije donirao novac preko Fimi medije, nego isključivo preko računa stranke, ne skrivajući da je donacije koristio kao oblik lobiranja za dobivanje poslova od državnog poduzeća.

Donaciju od 130.000 kuna uplatio je dubrovački poduzetnik Lovorko Milošević, preko tvrtki Pemo, Pemo centar i Pemo Dubrovnik. Milošević je vlasnik trgovina Pemo na dubrovačkom području i poznati lovac. U medijima se hvalio uspješnim lovom na polarnog medvjeda.

Poduzetnik koji je srušio Remizu dok se Ministarstvo kulture premišljalo


Nedavno je uz prešutnu podršku Ministarstva kulture, na čijem je čelu HDZ-ovka Nina Obuljen Koržinek, srušio zgradu "Remize" na Gružu koja je 2016. proglašena kulturnim dobrom. Riječ je o staroj zgradi nekadašnjeg Dubravačkog električnog tramvaja. Nakon žalbe vlasnika poništeno je rješenje o proglašenju kulturnim dobrom, a zatim je zgrada srušena, dok je Ministarstvo kulture odugovlačilo s donošenjem novog rješenja. 

Sto tisuća kuna HDZ-u je donirala obitelj Lukšić, preko tvrtke Istra D.M.C u vlasništvu Istraturista iz Umaga. Plava laguna u vlasništvu Lukšić grupe preuzela je prije tri godine Istraturist, čime je prestigla Valamar i postala najveća turistička grupacija u Hrvatskoj. Obitelj hrvatskih iseljenika u Čile vratila se u Hrvatsku na poziv Franje Tuđmana, koji im je bio prodao Karlovačku pivovaru, a turistički uspon počeli su preuzimanjem Jadranskih luksuznih hotela od Gorana Štroka. Do sloma Todorića, Lukšići su slovili kao druga najbogatija obitelj u Hrvatskoj, računajući vrijednost vlasništva u zemlji.

Požeški HDZ-ovac, Klemmov poslovni partner i - Gotovina

Presoflex gradnja iz Požege, koja je ranije bila u vlasništvu tamošnjeg utjecajnog HDZ-ovca Josipa Galića, donirala je 80.000 kuna. Galić je svojevremeno bio spominjan u poslu prodaje državnog zemljišta u Novom Vinodolskom, koje je bio jeftino kupio pa prodao četiri puta skuplje nakon što je zona postala poslovna, no prijave su odbačene. Umjesto Josipa Galića, prije nekoliko godina vlasnik je postao Ino Galić.

Među značajnijim donatorima spomenimo i Marinka Zadra, suvlasnika Vira, najveće hrvatske šećerane, koji redovito pomaže HDZ-u. Zadro je preko tvrtke Oštrc uplatio 70.000 kuna, dok je 60.000 kuna stiglo od varaždinske tvrtke Trajectus. O njima se malo zna, osim da je vlasnik tvrtke Zoran Terić, za kojeg su mediji zabilježili da se zajedno s tvrtkom Josipa Klemma javio na posao osiguranja državne mature.

I za kraj, spomenimo angažman umirovljenog generala Ante Gotovine, savjetnika ministra obrane Damira Krstičevića. Njegova donacija preko Pelagos-net tvrtke iznosi 15.000 kuna. Isti iznos uplatila je i Jadran tuna, biogradska tvrtka na koju je generalova tvrtka prebacila svoje koncesije. Tvrtke su direktorski i vlasnički isprepletene, premda Gotovina u ovoj drugoj formalno nije vlasnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.