Karamarkov MUP: Za HDZ na listu ide povjerenik Nezavisnog sindikata policije u Splitu?!

SMIJEŠAN je ministar Karamarko i njegova nastojanja oko depolitizacije MUP-a. Ne samo da će on kao perjanica HDZ-a u trku za Sabor, u 10. izbornoj jedinici boje Jacine stranke branit će Jurica Šitum, povjerenik Nezavisnog sindikata Policijske uprave splitsko-dalmatinske! 

Policajac iz Imotskog osmi na listi HDZ-a u 10. izbornoj jedinici?

Informaciju nam je potvrdio imotski gradonačelnik Ante Đuzel. "Predložili smo predsjedništvu stranke da iz Imotskog na listu HDZ-a u 10. izbornoj jedinici ide Jurica Šitum. To što je u policiji nije problem. Dat će otkaz, ako prođe", kazao je Đuzel za Index. Nije nam znao tehnički pojasniti kako bi to išlo oko otkaza.

Može li Šitum i kao policajac na listu pa ako prođe dobro prođe?! Šitum, kao kandidat Grada Imotskog i osam okolnih općina mogao bi na osmo mjesto, što bi trebalo biti dovoljno za prolaz. Što u slučaju da ne prođe? I dalje u policiji kao osvjedočeni stranački dužnosnik sa liste?! Po novom Zakonu o policiji to više ne može.

Što će reći Tolušić?

U Policijskoj upravi zasad nema komentara o angažmanu Jurice Šituma. Kandidira li se, radit će se o vrlo teškoj povredi dužnosti, jer su nakon stupanja na snagu novog Zakona o policiji na nivoima Uprava službenicima izdane zapovjedi o tome što se može, a što ne. Trka za saborsku fotelju definitivno ne ulazi u opis djelatnosti policijskih službenika pa valja vidjeti kako će reagirati šef PU splitsko-dalmatinske Ivica Tolušić.

Policija puna HDZ-ovaca

Situacija je pomalo apsurdna jer je taj novi Zakon o policiji zapravo mrtvo slovo na papiru. HDZ je kadrovirao policiju od ranih 90-ih, stranački simpatizeri, a i članovi umreženi su vertikalno i horizontalno. Od Ravnateljstva pa naniže. Nema gdje ih nema. Nikakav zakon, nikakva uredba to ne mogu promijeniti tako da ovaj politički angažman sindikalca Šituma zapravo nije ni iznenađenje. Što HDZ može, to nitko drugi ne može... 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.