Karadžić dokument o sporazumu s Holbrookom dobio od američke vlade

OBRANA Radovana Karadžića na Haškom sudu tvrdi kako je od američkih vlasti dobila dokument koji dokazuje da je Richard Holbrooke garantirao vođi bosanskih Srba da neće biti izveden pred taj sud.

U svom podnesku koji je Karadžićeva obrana danas dostavila sudu stoji kako je Radovan Karadžić "od vlade SAD-a 15. travnja dobio važan dokument koji podržava njegovu tvrdnju da je taj sporazum postojao". Taj dokument je navodno diplomatska depeša koju je 22.srpnja State Departmentu poslao američki veleposlanik u BiH John Menzies, pišu svjetski mediji.

Ako sporazum i postoji, s njime se Karadžićeva kazna može samo smanjiti

Sada Karadžićeva obrana traži vremena za pripremu zahtjeva za obustavom procesa na temelju tog dokumenta koji je Holbrook, navodno, u ime SAD-a i UN-a potpisao te time jamčio imunitet. Karadžić je za ispunjavanje toga dogovora trebao odstupiti s najviše političke pozicije u Republici Srpskoj, s mjesta predsjednika Srpske demokratske stranke te iz javnog života.

Haški sud je već ranije donio odluku da, ako i postoji takav dogovor i dokument koji ga potvrđuje, to ne pruža zaštitu Karadžiću pred sudom te se može samo uzeti u obzir prilikom izricanja kazne. Karadžiću se u Haagu sudi za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 općina u BiH te za druge zločine.

I.Kri.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.