Kancerogeni aditivi u našoj hrani

ZNANSTVENE studije pokazale su da aditivi boja u bombonima i sokovima stvaraju hiperaktivnost kod djece i tumore. Prije konzumacije jela ili pića trebali bi vidjeti što unosimo u sebe, naprimjer, aditiv natrij benzoat koristi se za smanjenje kvasca, bakterija i gljivica koje bi se mogle naći u hrani i piću.

Natrij benzoat  produžava rok trajanja mnogim gaziranim pićima, tako hrana koja se kvari "nije dobra", a onda koja stoji dugo vremena i ostaje svježa najvjerojatnije u sebi sadrži štetne konzervanse. 

Štetnost Natrijevog benzoata (E211) potvrdio je u svibnju profesor Peter Piper sa sveučilišta Sheffield kada je ukazao na opasne aspekte ovog konzervansa te otkrio da on može uzrokovati veliku štetu mitohondrija i ljudske DNA. Zbog toga se E211 povezuje sa propadanjem organizma i bolestima poput ciroze jetre ili smrti neurona kod Parkinsonove bolesti.

Opasnost natrijeva benzoata krije se u gumenim i jarko obojenim bombonima koji se nalaze i u našim trgovinama, glazure za torte, želatini u boji, nekim mesnim prerađevinama itd. Ukoliko se natrijev benzoat, naprimjer, pomiješa sa sokom koji u sebi sadrži C vitamin nastaje reakcija i stvara se kancerogena supstanca benzen. Umjetne boje koje su testirane u studiji spominju se i tartrazine (E102), ponceau 4R (E124), sunčano žuta (E110), carmoisine (E122), žuta - quinoline yellow (E104), crvena AC (E129 allura red).

Europska je komisija, nakon objavljene studije zatražila dodatna istraživanja čiji je rezultat izbacivanje boje za hranu (E128).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.