Kanadska vojska istražuje čudne zvukove koji dopiru s oceanskog dna na Arktiku

Foto: 123rf

AKO VJERUJETE u Krakena, obratite pažnju. Kanadska vojska istražuje čudni zvuk koji dolazi s morskog dna blizu udaljene arktičke ispostave. Poslali su posadu da istraži misteriozni zvuk koji, čini se, dolazi s dna mora, piše Vintage News.

Kako javlja CBS News, stanovnici obližnjeg naselja cijelo ljeto čuju buku te nisu uspjeli pronaći izvor. Kanadska vojska ističe da poduzima sve potrebne korake u istrazi.

Zvuk je opisan kao bip, šum i ping te se već nekoliko mjeseci može čuti oko naselja Igloolik.
Vojni je zrakoplov poslan u studenom te su mediji izviješteni o izvršenim senzorskim pretragama na području. Pretraga sonarom nije pronašla ništa neobično. Glasnogovornica je izjavila da trenutno nikakve druge istrage nisu u planu.

Tijekom toplijih mjeseci u ovoj rijetko naseljenoj regiji obitavaju morski sisavci koje često lovi lokalno stanovništvo. Stanovnici su i prijavili zvuk te dodaju kako se čini da tjera divljač. Ljudi koji su posjetili područje na privatnim jahtama su također prijavili zvuk. Čini se da se može čuti blizu površine mora, te kroz trup brodova.

Krivi rudari?

CBS dalje izvještava da njihovi novinari nisu čuli zvuk, ali da su pronašli nekoliko teorija o porijeklu samog zvuka: prva teorija je da je kriva Baffinland Iron Mines Corporation (rudarska kompanija), zbog prekomjernog korištenja sonara u potrazi za plinom i naftom. Kompanija je za CBS izjavila da trenutno ne koriste nikakvu podvodnu opremu.

Druga je teorija da Greenpeace namjerno plaši životinje sonarom, kako ih Inuiti ne bi lovili. Glasnogovornik Greenpeace-a zanijekao je optužbe i potvrdio da Greenpeace poštuje prava naroda Inuit da love na tom području.

Kanadsko Ministarstvo obrane nije isključilo da bi podmornice mogle biti izvor zvuka, ali to je malo vjerojatno. Igloolik je blizu vojne baze, pa ako najviše volite teorije zavjere vezane uz vojsku, onda možda tu i ima nešto.

To nije prvi čudan zvuk kojeg je kanadska vlada morala istraživati. Godinama se prijavljuje "windsorski šum ", koji muči stanovnike Windsora u Ontariju. Do dana današnjeg nije otkriven izvor zvuka.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.