Kanađanin online prodavao otrov onima koji se žele ubiti. Osumnjičen za 88 smrti

Foto: Policija Peel Regional

Pokrenuta je istraga o smrti 88 ljudi u Velikoj Britaniji koji su kupili supstance s kanadskih web stranica namijenjenih ljudima koji žele počiniti samoubojstvo.

Istraga je pokrenuta nakon što je Kanađanin Kenneth Law (57) uhićen u svibnju i optužen u Ontariju po dvije točke optužnice za savjetovanje i pomaganje u samoubojstvu, piše Sky News.

Policija: Prodavao je tvar na internetu kako bi ciljao ljude sklone samoozljeđivanju

Policija vjeruje da je Law distribuirao i prodavao tvar putem interneta kako bi ciljao pojedince sklone samoozljeđivanju. Istraga je u međuvremenu proširena.

Sada je britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) otkrila da je identificirala 272 osobe u Velikoj Britaniji koje su kupovale artikle s kanadskih internetskih stranica u dvije godine do travnja 2023. Od njih 272, preminulo je 88 ljudi.

Glasnogovornik NCA upozorio je da se trenutno u ranoj fazi istrage ne može potvrditi da su kupnje na internetskim stranicama uzrokovale bilo koji smrtni slučaj. No, dodao je da se svaki smrtni slučaj istražuje.

O kakvoj tvari se radi?

Regionalna policija Peela u Ontariju rekla je da je kemikalija prodavana online bijela, kristalna tvar koja se ponekad koristi u obradi hrane. Rekli su da može smanjiti razinu kisika, otežati disanje i može rezultirati smrću ako se konzumira u većim količinama, prenosi Sky News.

U izvješćima se navodi da je Law osumnjičen za slanje 1200 paketa na adrese u 40 zemalja, a policijske istrage također su u tijeku u SAD-u, Italiji, Australiji i Novom Zelandu.

"Izražavamo sućut obiteljima čiji su voljeni umrli. Podršku im pružaju posebno obučeni službenici policijskih snaga. U dogovoru s tužiteljstvom, NCA je donio odluku o provođenju istrage o kaznenim djelima počinjenima u Velikoj Britaniji. Operacija je u tijeku", rekao je Craig Turner, zamjenik šefa NCA-e.

Law bi se sljedeći trebao pojaviti pred sudom u Ontariju, prema lokalnim medijima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.