Kakva je to misteriozna bolest koja pogađa dužnosnike SAD-a?

Foto: EPA

AMERIČKA potpredsjednica Kamala Harris stigla je danas u Vijetnam, nakon što je putovanje odgođeno na tri sata zbog neobjašnjivog zdravstvenog incidenta potencijalno povezanog s misterioznim havanskim sindromom.

Harris, odlučna u tome da okupi saveznike u nastojanjima da se suprotstave Kini, stigla je u prijestolnicu jugoistočne azijske zemlje nakon tri sata čekanja u Singapuru i neobične izjave američkog veleposlanstva u Vijetnamu, koje je za kašnjenje okrivilo "mogući neobični zdravstveni incident". 

Američka vlada taj termin često koristi za opisivanje havanskog sindroma, stanja sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i gubitka pamćenja. Prvi su oboljeli američki dužnosnici iz američkog veleposlanstva na Kubi 2016., pa je sindrom po tome dobio naziv. 

>> Let Bidenove zamjenice odgođen zbog misterioznog havanskog sindroma

"Ured potpredsjednice upoznat je s izvješćem o nedavnom mogućem neobičnom zdravstvenom incidentu u Hanoiju u Vijetnamu", priopćilo je američko veleposlanstvo. 

"Nakon pomne procjene odlučeno je da će se putovanje potpredsjednice nastaviti", dodaje se u priopćenju, bez navođenja pojedinosti. 

Više od 200 dužnosnika SAD-a dobilo misterioznu bolest

Među 200-tinjak američkih dužnosnika oboljelih od misterioznog havanskog sindroma je oko 100 službenika CIA-e i članova njihovih obitelji, rekao je prije mjesec dana direktor CIA-e William Burns.

Burns, kojeg je američki predsjednik Joe Biden kao prvog karijernog diplomata postavio na čelo CIA-e, rekao je u intervjuu za javnu radiopostaju National Public Radio da je pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdili uzrok sindroma koji se manifestira kroz migrenu i vrtoglavicu.

Potvrdio je da je, među ostalim koracima, zadužio višeg časnika, koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena, da vodi radnu skupinu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji sudjeluje u istrazi.

"Mislim da je duboka obveza bilo kojeg čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan učiniti", rekao je Burns za NPR u prvom intervjuu otkako je u ožujku postao direktor CIA-e.

Jedan slučaj se dogodio na travnjaku Bijele kuće

Krajem prošle godine dva dužnosnika su u Washingtonu doživjela iznenadne simptome, slične onima sindroma Havana.

Jedan slučaj dogodio se blizu velikog ovalnog travnjaka na južnoj strani Bijele kuće, kada je jednom čelniku iznenada pozlilo. Imao je glavobolju i nesanicu, što spada u samo blage simptome, i to mu je nestalo nakon tjedan dana.

Drugi čelnik napad je također imao u blizini ulaza u Bijelu kuću, potvrdila su CNN-u dva izvora. No imao je ozbiljnije simptome, pa je trebao i liječničku pomoć.

Obavještajni krugovi još uvijek nisu sigurni tko ili što uzrokuje niz simptoma živčanog sustava te može li ih se, kako kažu, nazvati napadima.

CNN je dobio potvrdu iz više izvora da je bolest dijagnosticirana kod dvoje dužnosnika Vijeća za nacionalnu sigurnost u studenom 2020., jedan dan nakon predsjedničkih izbora i jedan nekoliko tjedana kasnije. 

Kako žrtve opisuju simptome?

Pet godina istražitelji se trude objasniti neobična iskustva o kojima su izvještavali američki diplomati i drugi vladini dužnosnici na Kubi, u Rusiji, Kini i drugdje. 

Žrtve sindroma Havana opisuju iznenadnu vrtoglavicu, glavobolju i pritisak u glavi, ponekad popraćen izrazitim šumom u ušima. Neki kažu da su simptomima pobjegli tako što su se premjestili u drugu prostoriju te se vratili na početnu poziciju. Broj slučajeva na svjetskoj razini raste. New York Times piše o više od 130 slučajeva diljem svijeta u proteklih pet godina.

CNN piše da zabilježenih slučajeva ima i u Europi.

Sindrom izazivaju zrake "usmjerene energije"?

SAD je u prosincu prošle godine prvi put ponudio objašnjenje misterioznih simptoma koje su imali američki diplomati u veleposlanstvu u Havani, zbog čega je sindrom i nazvan tako.

Simptomi odgovaraju "učincima energije usmjerene pulsirajuće radijske frekvencije", objavljeno je tada u izvješću Nacionalne akademije za znanost i inženjerstvo.

Dugo je sindrom Havana bio predmet intenzivnih spekulacija zbog prirode simptoma i lokacija veleposlanstava poput Kube i Kine te šutnje američke vlade. No to izvješće iz prosinca prošle godine bilo je prvo službeno objašnjenje Washingtona o misterioznoj bolesti, iako ne definitivno.

Osim što je izvješće spomenulo usmjerenu radijsku frekvenciju, ono je ostavilo otvorenim i "mogućnost više povezanih faktora, među kojima i psihološke i socijalne".

Burns: Rusija bi mogla biti odgovorna

Burns je za NPR podsjetio na to da je američka Nacionalna akademija znanosti u prosincu potvrdila da je vjerojatna teorija da sindrom uzrokuju zrake "usmjerene energije".

Postoji "vrlo jaka mogućnost" da je sindrom namjerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je tada Burns, suzdržavši se od zaključaka do okončanja istrage.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.