Kako su biskup Košić i patrijarh Irinej dokazali da su potpuno isti

Foto: Hrvoje Jelavić/ Pixsell, Hina

U SAMO dva dana dobili smo dva odlična primjera na koji način vole i žele funkcionirati vrh hrvatske Katoličke crkve i njihova braća iz Srpske pravoslavne crkve. Umjesto na građenju kršćanske ljubavi koju toliko vole propovijedati i jedni i drugi, pojedinci iz samog vrha te dvije crkve očito više vole širiti mržnju, podjele i općenito niske strasti.

>> Biskup Košić: Ustaštvo nije bilo fašizam nego obrana Hrvatske

Red je da ih i imenujemo - sa srpske strane je to sam patrijarh Irinej, a njegov pandan u Hrvatskoj je biskup Vlado Košić koji, istina, nije prvi čovjek crkve u Hrvata, ali nije ni daleko.

No, krenimo od početka.

Irinej širio velikosrpske ideje

Prije dva dana srpsku javnost, barem jedan dio iste, šokirao je patrijarh Irinej rekavši kako su žene dužne rađati. Javnost u regiji zaprepastio je pak izjavom kako je Srbija sve gdje žive Srbi.

"Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima", kazao je uz ostalo poglavar SPC, dodajući i kako smatra "tragičnim ponašanje braće rimokatolika", za koje je kazao kako su izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikada iskazali kajanje niti uputili ispriku.

Tako je, ni manje ni više nego na sajmu knjige, poglavar srpske crkve jasno dao do znanja kako njeguje ideologiju Velike Srbije koja je prije samo četvrt stoljeća izazvala strašne ratove u Hrvatskoj i BiH.

Irinej je još dodao kako su "Hrvati jedini u Europi imali dječje logore". Jer, eto. Zašto ne raspiriti još malo duhova iz boce.


Zanimljivo, baš je taj Irinej, uz pratnju još jednog huškača, srpskog ministra obrane Vulina, prije nepunih mjesec dana bio na ustoličenju episkopa dalmatinskog Nikodima Kosovića u Šibeniku.

No, u gradu koji je u rujnu 1991. godine na svojoj koži itekako bolno osjetio što znači ideologija o tome da je Srbija tamo gdje žive Srbi, Irinej tada ipak nije tako govorio. Jasno, mislimo na opsadu Šibenika 1991. godine kad su pobunjeni Srbi i JNA danima bombardirali grad.

Čini se da je Irineju ipak ugodnije takve stvari govoriti unutar srpskih granica koje su na karti, a ne unutar granica koje ima u svojoj glavi.

Dapače, tada je Irinej zgroženo govorio da i kod Srba još ima mržnje te da se pripremaju osvete. Hrvati su mu u Šibeniku bili "braća katolici".

Košić ustaše nazvao borcima za Hrvatsku

Košić mu nije ostao dužan, pa tako odvratne riječi srpskog patrijarha nisu ostale usamljene, baš kako to obično biva na nacionalizmom i niskim strastima ispunjenom Balkanu. Da patrijarh Irinej ne ostane sam u širenju zla, mržnje i niskih strasti pobrinuo se, a tko drugi, nego sisački biskup Vlado Košić.

On je jučer, otvorenije no ikad, veličao ustaštvo i relativizirao odvratne zločine koji su u ime te ideologije učinjeni.


"Najprije, treba reći da ustaštvo nije bilo fašizam nego organizirano vojno djelovanje u obrani Hrvatske kao države, o čijoj su se naravi kao državi pozitivno izrazili i bl. Alojzije Stepinac i dr. Franjo Tuđman, ali te su postrojbe to činile svim „dopuštenim i nedopuštenim sredstvima“, što je bio dio njihove zakletve. Ta ilegalnost, odnosno nedopuštena sredstva svakako nisu za nas kršćane prihvatljiva, kao ni zločini koje su počinili, a koje Crkva osuđuje, premda treba reći da je to bio odgovor na brojne četničke i partizanske zločine", rekao je Košić.

Dakle, Košić je praktički prilično otvoreno potpuno umanjio ustaške zločine u kojima su stradale stotine tisuća nevinih ljudi rekavši kako su to bile osvete za partizanske zločine. Izjava je to koja je toliko suluda da je uopće teško demantirati.

U svakom slučaju, iz ova dva primjera da se fino zaključiti kako su biskup Irinej i patrijarh Košić zapravo potpuno isti. Ne treba generalizirati i kazati da je ovo stvar cijele crkve, kako katoličke tako i pravoslavne, ali je pomalo zastrašujuće kako nitko ni iz jedne ni druge crkve nije reagirao. Ovako, Košić i njegov kolega Irinej i sutra će jednako plašiti narod i buditi niske strasti te otkopavati nikad do kraja zakopane ratne sjekire.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.