KORONAVIRUS

Kako su austrijska skijališta posijala zarazu od Norveške do Hrvatske

Foto: EPA

LIJEČNICI s Rebra koji su usred epidemije koronavirusa otišli na skijanje u Austriju, o tome lagali nadređenima i donijeli zarazu u najveću hrvatsku bolnicu izazvali su brojne opravdane osude u javnosti. 

>> Šef Rebra: Neodgovorni liječnici su zatajili da su bili u Austriji, sad su zaraženi

>> Vlada potvrdila da će liječnici koji su otišli u Austriju snositi sankcije

Alpska skijališta kao mrijestilišta koronavirusa

"Zasad je troje zaraženih, još je jedna osoba suspektna. Tri posto zaposlenika Rebra je zbog njih u izolaciji, to je 140 ljudi. Zbog neodgovornih se dogodilo", rekao je ravnatelj Rebra dr. Ante Ćorušić.

"Epidemiološki monitoring na klinici je završen, znamo da je virus importiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju koji na vrijeme nije prezentiran upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio raditi i zatajio da su bili u Austriji. Apeliramo na odgovornost građana, na samokontrolu u ponašanju, a ta situacija vrijedi i za liječnike", rekao je Ćorušić.

No ne treba zaboraviti da u toj priči postoji i druga strana - alpska skijališta koja su donedavno bila posve otvorena i koja su, prema pisanju europskih medija, funkcionirala proteklih tjedana kao mrijestilišta koronavirusa. Zašto su ta skijališta uopće bila otvorena?

Der Spiegel: Turisti iz cijele Europe zarazili su se u Tirolu

“Turisti iz cijele Europe su se virusom zarazili u barovima austrijskog skijališta u dolini Paznaun u Tirolu, no unatoč sve brojnijim dokazima o tome što se događa, sve je donedavno bilo otvoreno”, piše Der Spiegel u članku u kojem se kao jedan od centara širenja virusa navodi gradić Ischgl, inače s tek 1600 stanovnika, ali s milijun turističkih noćenja. Sada je ondje oko tisuću turističkih radnika u karanteni zbog koronavirusa.

Da se koronavirus u mnoge dijelove Europe proširio baš iz Austrije, dokazuju i brojke: više od pola Norvežana koji su pozitivno testirani na Covid-19 došlo je iz Austrije, kao i trećina onih koji su zaraženi koronavirusom u Danskoj. Tu je i širenje virusa u Bavarskoj, odakle je također došao velik broj turista na skijanje. Sada koronavirus s austrijskih skijališta imamo i u Hrvatskoj.

Pohlepa turističke branše

Bečki Der Standard je ponašanje tirolskih vlasti i turističke industrije opisao naslovom “Pohlepa i propast u Tirolu”, navodeći da su žičare i ski liftovi u dolini Paznaun ostali raditi sve do ove nedjelje, čak i u dijelovima koji su stavljeni u karantenu. Cilj je bio izvući posljednje eure od prisutnih turista iako se znalo da se tako širi zaraza. Der Standard ovaj gradić opisuje kao "hot spot koronavirusa".

>> Kurz pozvao Austrijance na dosljedno provođenje mjera opreza

Koronavirus ugrožava poslovni model austrijskih skijališta, suho je komentirao Der Spiegel, koji je prenio i tvrdnje lokalnih vlasti da su one pravovremeno poduzele sve potrebne mjere. Broj zaraženih to dovodi u pitanje.

Dokazi o ignoriranju opasnosti

“No kako je onda moguće da su vlasti Islanda Ischgl proglasile mjestom opasnosti 5. ožujka, a partijanje je nastavljeno još više od tjedan dana? Kako je moguće da su u Norveškoj 7. ožujka testovi turista iz Ischgla pokazali da su zaraženi koronavirusom, na što su lokalne vlasti reagirale tvrdnjom da je 'medicinski malo vjerojatno da su se gosti zarazili' u baru Kitzloch”, pita se sarkastično Der Spiegel i dodaje da je dva dana kasnije taj uslužni objekt zatvoren zbog koronavirusa.

Sudski epilog?

U dolini Paznaun zaražen je i liječnik iz Salzburga, koji je po povratku sa skijanja imao direktni kontakt s više od sto ljudi, zbog čega je i jedan broj liječnika, sestara i posade medicinskog helikoptera u karanteni ili samoizolaciji, dakle, izvan stroja kada su prijeko potrebni.

>> Austrija blizu potpunog zastoja, željeznički promet pao za 70 posto

“Može se učiniti kao da koronavirus bira mrijestilišta koja su ujedno i mjesta na kojima se vidi neukusno pretjerivanje suvremene, globalizirane industrije turizma”, zaključuje Der Spiegel i dodaje da odgovorni za širenje virusa iz Ischgla trebaju odgovarati pred sudom.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.