Kako se vrši procjena bonitetne izvrsnosti na CompanyWallu i zašto je važna?

Foto: Press

Osim što pružaju jasan uvid u financijsko stanje tvrtke, financijski izvještaji otkrivaju važne informacije o profitabilnosti, likvidnosti, solventnosti i kapitalu. Za menadžere su financijski izvještaji ključni za donošenje informiranih odluka o budućim ulaganjima, troškovima i poslovanju. Za investiture, oni su ključni za procjenu vrijednosti i rizika ulaganja. Kvalitetni financijski izvještaji povećavaju povjerenje investitora i vjerovnika, što može dovesti do boljih uvjeta financiranja i nižih troškova kapitala.

Važnost analize financijskog poslovanja tvrtke ogleda se u praćenju godišnjih financijskih izvještaja i njihovom pregledu. Oni ukazuju na trend koji vam može pomoći da bolje vidite mogućnost poboljšanja poslovanja, ulaganja, sklapanja partnerstva ili pozicioniranja na tržištu. Bez obzira na vaš razlog, zahvaljujući njima možete steći znanja o konkurentskim tvrtkama na tržištu, što će vam na ovaj ili onaj način pomoći u ostvarivanju profita.

Iako su sve pravne osobe dužne podnijeti financijske izvještaje svojim nacionalnim registrima, nedostatak im je njihov općeniti karakter i činjenica da ne daju financijsku analizu tvrtke, kao ni razinu svojeg boniteta. Također, njihova interpretacija je prespora i oduzima previše vremena za tempo koji nameće suvremeno poslovanje. Vrijeme je luksuz u poslovnom svijetu. Zbog toga se sve veći broj tvrtki u svijetu odlučuje registrirati kod jedne od bonitetnih kuća koje im omogućuju jasniji, odnosno konkretniji uvid u poslovanje drugih gospodarskih subjekata, financijske analize i bonitetne ocjene.

Procjena bonitetne izvrsnosti je proces koji omogućava brže i jednostavnije donošenje poslovnih odluka pri izboru poslovnog partnera, analize konkurencije i procjene rizika. Ova procjena je skup objektiviziranih i standardiziranih podataka koji obuhvaća cjelokupno poslovanje poslovnog subjekta.

Metodologija procjene uključuje financijsku i ekonomsku analizu poslovanja u prethodnoj godini. Na primjer, u bonitetnoj kući CompanyWall Business, bonitetna ocjena je kombinacija statičke i dinamičke ocjene. Statička ocjena utvrđuje se na temelju pokazatelja poslovanja i pokazatelja likvidnosti iz godišnjeg izvještaja, dok dinamička ocjena uključuje varijabilne čimbenike poput vremenskog razdoblja blokade, broja i ishoda sudskih postupaka, poreznih dugova, likvidnosti i omjera prihoda u javnom i privatnom sektoru.

Bonitetna izvrsnost je važna jer predstavlja ekonomski instrument koji se koristi u suvremenom poslovnom svijetu kao vjerodostojnu ocjenu poslovanja tvrtke. Certifikat bonitetne izvrsnosti koji se dodjeljuje samo poslovnim subjektima s najvišim bonitetnim rejtingom (AAA, AA+, A+) pozitivno utječe na poziciju pojedinog poslovnog subjekta na tržištu jer je realan odraz i pisana potvrda uspješnog poslovanja tvrtke.

Ukratko, bonitetna ocjena pomaže u prepoznavanju pouzdanih partnera i smanjenju financijskog rizika, što je ključno za stabilno i uspješno poslovanje.

Također, bonitetna kuća CompanyWall Business razvrstava potencijalne suradnike i konkurentske tvrtke u različite bonitetne razrede na temelju njihove bonitetne ocjene i time unosi red i visoku razinu sigurnosti na hrvatsko poslovno tržište.

CompanyWall pruža klijentima gotovu klasifikaciju koja precizno odvaja pouzdane od nepouzdanih partnera. Klasifikacija klijenata temelji se na karakteristikama koje su nevidljive oku prosječnog promatrača.

Bonitetna ocjena AAA svrstava poslovni subjekt u najviši bonitetni razred, a određuje je manji broj tvrtki koje su superiorne u svojim područjima poslovanja. Bonitetna ocjena AAA je uvjerenje da poslovni subjekt posluje bez poteškoća i komplikacija duži vremenski period i dokaz je odličnog poslovanja, te automatski znači da tvrtka nikada nije bila u blokadi, tj. uredno ispunjava sve svoje obveze. Tvrtke koje dobiju bonitetnu ocjenu AAA karakterizira besprijekorna solventnost i poslovna učinkovitost. Ova ocjena je nedvosmislena potvrda stabilnosti tvrtke i kvalitete njezinog poslovanja. Tvrtka, koja je ocijenjena najvišom bonitetom AAA, pouzdan je i idealan poslovni partner.

Kako bi se neizvjesnost svela na najmanju moguću mjeru te povećala objektivnost i pouzdanost bonitetne ocjene, bonitetna kuća CompanyWall svoju metodologiju ocjenjivanja temelji na jedinstvenoj kombinaciji objektivne numeričke analize i subjektivnih mišljenja stručnjaka. Ovakav način rada pokazao se najučinkovitijim i uspostavljen je na temelju rada najvećih svjetskih bonitetnih kuća.

Nezavisna bonitetna kuća CompanyWall Business ima važnu ulogu u uspostavljanju stabilne i objektivne arhitekture financijskih podataka u Hrvatskoj. Popularnost bonitetnih ocjena proizlazi iz jednostavnosti gdje su brojni podaci predstavljeni jednim simbolom. Certifikacija i bonitetni izvještaji pridonose razvoju financijskog tržišta i važni su za lakše snalaženje i utvrđivanje točnijeg financijskog stanja u državi. Također su od velike pomoći investitorima da točnije sagledaju i stabilne i nesigurnije aspekte gospodarske strukture u zemlji.

Poslovni subjekti, tvrtke i institucije oslanjaju se na podatke, procjene i certifikaciju koju za njih obavlja CompanyWall Business, a važnost naše bonitetne kuće porasla je pojavom velikog broja kreditnih izvedenica i financijskih proizvoda koji ovise o financijskoj sposobnosti partnera i vjerojatnosti neplaćanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.