Kako izbjeći Kujundžićev porez na mobitele? Jednostavno - bježite iz Hrvatske

Foto: Index

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić u isti je koš utrpao kockanje, alkohol, cigarete i mobilne telefone tražeći u njima spas od ponora u koji tone zdravstveni proračun. Uz nedvojbene poroke, koje želi oporezovati i koji neposredno utječu na troškove zdravstva, naumio je povećati poreze na mobilnu telefoniju, koja odavno nije luksuz nego nužno sredstvo za rad, ali i neizostavno sredstvo za svakodnevnu komunikaciju. 

>> Reakcije na veće poreze na mobitele: "Hrvatima je apsolutno dosta novih nameta"

>> Porezi na nekretnine, rabljene aute i mobitele: Sjećate li se što je HDZ govorio o novim porezima?


>> Kujundžić najavio poreze na mobitele


Uspije li Kujundžić zaista u svom naumu, od novih troškova nećemo se moći spasiti ni u Europi. Iako je unutar Europske unije ukinut roaming, to ne znači da možemo jednostavno otići u Sloveniju, Austriju, Italiju... i samo uzeti pretplatu kod tamošnjih operatera i bezbrižno razgovarati u Hrvatskoj.

Provjeravaju svaka četiri mjeseca


"Nakon četiri mjeseca to bi se smatralo prevarom. Zgodna je ideja, ali operateri su se zaštitili i svaka četiri mjeseca provjeravaju jeste li više boravili u domaćoj mreži, onoj u kojoj imate pretplatu, ili u inozemstvu. Ako ste više boravili u inozemstvu, naplaćivat će vam cijene kao i prije ukidanja roaminga", objasnio je Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije.

Lubura smatra Kujundžićevu ideju izuzetno štetnom jer će smanjiti ionako malene investicije u digitalizaciju Hrvatske.

Čim im ponestane novca, oporezovali bi digitalizaciju


"U fiksnim telekomunikacijama smo na začelju Europe upravo zato što su operateri preopterećeni nametima i ne investiraju u novu infrastrukturu. Ovaj porez ne bi se odrazio samo na mobilnu telefoniju, nego i na fiksnu mrežu za pristup internetu", kaže stručnjak.

"Svi govore o digitalizaciji, a čim im zatreba novac prvo što bi oporezovali su upravo digitalne usluge. Ovo je već treći put da se najavljuje takav porez", zaključio je Lubura.

Cijene mobilnih i fiksnih usluga u Hrvatskoj su u prosjeku EU-a, ali kupovna moć je u Hrvatskoj značajno niža, a fiksne usluge - pogotovo brzina pristupa internetu - nekvalitetnije. Od posljednje Kujundžićeve ideje za poreze, nažalost, nema bijega u Europu. Osim iseljavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.