Kako je uhvaćena bankarica: Peglala račune mrtvih stranaka, nije računala da će se pojaviti nasljednici

Screenshot: Google Maps

DRŽAVNO odvjetništvo u Splitu podiglo je pred zagrebačkim Županijskim sudom optužnicu protiv 44-godišnje R. K. koja je kao obiteljska bankarica u poslovnicama Zabe na Jarunu i Vrbanima u tek nešto više od godinu dana s neaktivnih bankovnih računa 61 klijenta sa starom deviznom štednjom podigla 308 tisuća kuna i 76 tisuća eura.

Sastavljala je neistinite naloge za isplatu u kojima se potpisivala oponašajući potpis vlasnika računa. Od ožujka 2013. do travnja 2014. godine provela je 69 transakcija i neosnovano podigla novac klijenata banke položen na tim računima. Nije, međutim, računala da bi se mogli pojaviti nasljednici, što i ne čudi jer se radilo o računima osoba koje su već desetljećima mrtve.

Nasljednici došli u banku, a račun počišćen

Skandal je otkriven nakon što su se u banci pojavili nasljednici J. U. koji je račun u banci otvorio 1981. godine. Preminuo je 1987. godine, a tek koji mjesec nakon što je optužena s njegovog računa uzela 20 tisuća kuna, nasljednici su zatražili novac. Stare štednje, međutim, nije bilo i onda se klupko počelo odmotavati. Ispostavilo se da je R. K. zagrabila u čitav niz računa preminulih ili osoba koje su odselile na nepoznatu adresu.

Koliko smo uspjeli doznati, bankarica još nije dobila otkaz, već se nalazi na bolovanju. Brani se šutnjom, a novac je, čini se, potrošila. Ovaj slučaj odradilo je splitsko Županijsko državno odvjetništvo koje je prije dvije godine zaprimilo čitav niz predmeta iz Zagreba. Zagrebački tužitelji su preopterećeni pa je glavni državni odvjetnik odlučio preraspodijeliti njihove spise kolegama u drugim gradovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.