Kako je prvi čovjek HEP-a "rješavao" stvari u Međimurju: "Ne budu Srbi vodili Čateksa"

"NE BUDU valjda Srbi vodili Čateksa, a uostalom Vitez je naš", navodno su riječi tadašnjeg državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva Lea Begovića koji je odnedavno postao i predsjednik Uprave HEP-a nakon odlaska Ivana Mravka. "Srbi" iz gornje izjave su zapravo MTČ  - Tvornica čarapa Čakovec odnosno Špiro Krička koji je, iako rođeni Čakovčanin, okarakteriziran kao Srbin, a njegov stvarni grijeh je što je njegova tvrtka MTČ postala vlasnik 33,7 posto dionica Čateksa i što nije umrežen u HDZ-u. Po broju dionica odmah ispod njega je Hrvatski fond za privatizaciju s 30 posto dionica dok ostatak imaju mali dioničari odnosno sadašnji i bivši djelatnici tvrtke.

Nisi naš i Srbin si?

Kako ćemo otkriti kasnije, Damir Vitez direktor je Čateksa, a po Begoviću je "naš" jer je istaknuti član HDZ-a. Kričko nije niti u jednoj stranci, a iako je najveći pojedinačni vlasnik dionica u toj tvornici već četiri godine ne može ostvariti ama baš nikakva vlasnička prava koja bi bila proporcionalna broju dionica. Štoviše, zabranjen mu je i pristup tvornici, a protekle dvije godine ne može dobiti nikakvu informaciju o poslovanju Društva ili revizorska izvješća. Jedino suvislo objašnjenje zašto ne može ostvariti svoja prava bilo je u proteklih pet godina - zašto što je Srbin i nije "njihov".

Begović je, tvrdi Kričko, izjavu o Srbima koji "ne mogu u tvornicu", rekao ispred više svjedoka u raspravi sa saborskim zastupnikom Vladimirom Ivkovćem i članom Nadzornog odbora Čateksa Brankom Krnjakom.

Ludi sastanak s Polančecom

"O toj izjavi obavijestio sam tadašnjeg ministra gospodarstva Damira Polančeca koji je organizirao sastanak s Begovićem. Na tom sastanku Begović je otklonio bilo kakvu mogućnost da je on dao takvu izjavu, otklonio je bilo kakvu umiješanost u malverzacije u Čateksu te je ustvrdio da su naša zakonska prava prekršena te da će se on osobno pobrinuti da u najkraćem roku naša neupitna prava koja imamo kao dioničar imamo i ostvarimo", prepričava danas Kričko dodajući kako se od tih Begovićevih obećanja nije dogodilo ama baš ništa.

Kričko kaže kako nikada nije bio prisutan luđem sastanku od onog s Polančecom i Begovićem, koji je bio rezultat njegova pisma u kojem je stajalo da je Begović u vrijeme mandata ministra gospodarstva Vukelića osobno zaustavio isplatu poticaja za njegovu tvrtku riječima: "Nećemo valjda Srbima dati tolike novce".

Prijave Uskoku i DORH-u

"Imam 20 godina iskustva kao poduzetnik, ali luđem sastanku nikada nisam bio prisutan. Objasnio sam Begoviću da Čaraparija ima stotinjak dioničara te da ne znam ima li među njima ima Srba, Slovenaca ili nekih drugih državljana stranih zemalja", kaže nam Kričko dodajući kako je zapravo nevjerojatno da Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) kontinuirano daje podršku Upravi usprkos tome što je više puta jasno upozorio na malverzacije i propuste u radu Uprave.

Činjenica je, kaže najveći dioničar Čateksa koji ne može ući u tu tvrtku, da je najveći utjecaj na rad HFP-a imao predsjednik Upravnog odbora HFP-a te da nekoliko ljudi, koje povezuje pripadnost istoj stranci, upravlja privatnom tvrtkom, a pritom u potpunosti ignoriraju najvećeg dioničara, odnosno njegovu tvrtku.

Kričko tvrdi kako se Čateksom godinama loše gospodari i to nezakonito, no da svejedno svake godine dobivaju milijunske državne poticaje, a podnio je i niz kaznenih prijava Uskoku i DORH-u, no za sada nema i političke volje da se to i riješi.

Vojska vraća uniforme

"Prije tri tjedna kontaktirao me je izaslanik MORH-a, s namjerom da me upozori da MORH više neće tolerirati nekvalitetne isporuke od strane Čateksa, da se isporučuju uniforme s kojih se ljušti boja, koje izblijede nakon nekoliko pranja, da su Upravu društva višekratno upozoravali na propuste, ali da se njihova upozorenja jednostavno ignoriraju. Budući da je moguće da visina reklamacije dosegne iznos od 30-tak milijuna kuna, upozorio me je kao najvećeg dioničara tvrtke da poduzmem potrebne mjere i normaliziram stanje u Čateksu", kaže nam Kričko koji nije mogao ništa drugo nego objasniti da su mu ruke vezane te da ih uputi na ljude koji djeluju u toj tvrtki.

Kričko kaže i kako je sličan problem nastao i s poslom s mađarskom vojskom gdje je također nastao problem s ljuštenjenjem boje odnosno izbljeđivanja nakon nekoliko pranja.

"Ovih dana u Čateks dolaze predstavnici crnogorske vojske prijaviti reklamaciju zbog, pogađate, istih problema", kaže nam Kričko koji pet godina pokušava zaustaviti bezakonje, a zbog toga se obratio i za pomoć premijerki Jadranki Kosor.

Begović: Nikada ništa s njima

S druge pak strane kada smo o svemu obavijestili predsjednika Uprave HEP-a Lea Begovića, osobno nas je kontaktirao putem telefona kako nikada nije rekao da Srbi ne smiju ući u tvornicu. Kasnije se i pismeno očitovao na naš upit. 

Valja naglasiti da je Begović, iako rođeni Dubrovčanin, vezan za sjeverozapadnu Hrvatsku; u Varaždinu je završio Fakultet, a godinama je radio u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Čakovcu. ržavnim tajnikom imenovan je u mjesecu veljači 2008. godine, a prije toga je obavljao poslove pomoćnika ministra za obrt, te poticanja ulaganja i izvoza.

"Za vrijeme mandata Polančeca nikada nisam vodio nikakav razgovor s predstavnicima tvrtke Čateks d.d. osim kada su predstavnici sindikata tražili razgovor sa mnom na koji sam pristao. Tema je bila vlasnička struktura u tvrtki Čateks. Prema mom dubokom uvjerenju struktura članova NO-a ne odražava vlasničku strukturu, a zalagao sam se da u NO-u budu dva člana malih dioničara Čateksa, dva predstavnika Hrvatskog fonda za privatizaciju i dva člana predstavnika najvećeg dioničara MTČ plus jedan član predstavnika radnika", kaže danas Begović dodajući da nikada i nije sudjelovao u raspodjeli sredstava za tekstilnu industriju u vrijeme mandata ministra Vukelića, već je tada bio državni tajnik Vladimir Vranković pa ne stoji ni da je zaustavio državne poticaje za Čateks. U vrijeme g. Vukelića nadležni tajnik za industriju je bio Vranković, ističe Begović dodajući da je nadležni pomoćnik ministra bio Tolić te su oni bili jedino odgovorni za projekte tekstilne industrije. 

"U vrijeme mandata ministra Vukelića nisam sudjelovao u raspodjeli sredstava za tekstilnu industriju niti sam bio prisutan na sastancima osim na jednom sastanku kada smo paralelno određivali poticaje za razvoj tekstilne industrije u dijelu koji je pokrivao Sektor Hrvatska izvozna ofenziva za koji sam bio zadužen",ističe Begović dodajući da su sredstva dodjeljivana za uvođenje novih tehnologija posebice za opremu CAD/CAM.

Problem postoji

"Predstavnici Vlade u Nadzornom odboru MTČ-Tvornice čarapa Čakovec-Branko Krnjak i Darko Horvat zalagali su se i prema naputku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva da u NO MTČ-a bude pravilna struktura vlasnika i to: dva predstavnika Vlade, dva predstavnika malih dioničara i dva predstavnika MTČ-a plus jedan predstavnik radnika. Međutim, na prošloj Skupštini takav prijedlog nije prošao iz razloga što nije bilo potrebnih 75 posto glasova da bi se prijedlog usvojio", kaže Begović koji priznaje kako već godinama zapravo postoji nelogičnost prema kojoj najveći pojedinačni vlasnik dionica ne može ostvariti svoja prava.

Begović tvrdi kako se nikada nije susreo ni s informacijama niti dokumentima koji bi upućivali na nezakonite radnje i korupciju te da je Čateks tvrtka koja posljednjih godina pozitivno posluje i uredno su dobivali poticajna sredstva od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva na osnovu rezultata poslovanja.

On ne daje redovno plaće, mi dajemo

Naravno za komentar cijele situacije obratili smo se i direktoru Čateksa Vitezu koji tvrdi da "najveći dioničar nije ni htio sudjelovati u radu društva s članovima u NO-u jer su ih povukli". Po Vitezu glavni razlog sukoba s najvećim dioničarima je u tome da zaposlenici koji posjeduju dionice tvrtke ne žele ih prodati Kričku. Za Kričkovu tvrtku kaže da je loša, da dvije godine ne plaćaju mirovinsko i zdravstveno te da ne isplaćuju plaće na vrijeme, za razliku od tvrtke koju on vodi. Vitez tvrdi da je već jednom bio predmetom istrage DORH-a zbog reklamacija no tada mu ništa nije dokazano.

"Žalosno je da ulaskom u 2010. godinu u ovim teškim vremenima za tekstilnu industriju takvim dezinformacijama i neistinitim tvrdnjama želi destabilizirati tvrtku te joj nanijeti štetu kod poslovnih partnera od strane najvećeg dioničara tvrtke što samo po sebi govori o kakvom je dioničaru riječ", zaključio je Vitez za Index.

Završna na DORH-u

Tko je zapravo u pravu i štiti li državni vrh vojnike svoje partije, moglo bi se otkriti sljedećih dana ili mjeseci. Kako saznajemo USKOK je kaznene prijave protiv odgovornih u Čateksu preusmjerio na Državno odvjetništvo koje bi se trebalo pozabaviti ovim slučajem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.