Kako je krenuo skandal koji je uzdrmao svijet? Između vlasnika Mossack Fonsece izbila je svađa

Foto: FAH

VELIKO curenje 11,5 milijuna dokumenata iz jedne panamske odvjetničke tvrtke otkrilo je kako svjetski bogataši skrivaju svoj novac. Dokumente je prvo objavio njemački list Süddeutsdhe Zeitung te ga podijelio s Međunarodnom udrugom istraživačkih novinara, koja je dokumente objavila na svojim stranicama.

Iz dokumenata je vidljivo da je odvjetnička tvrtka Mossack Fonseca, jedna od najzatvorenijih u svijetu, desetljećima pomagala klijentima da skrivaju svoj novac u offshore tvrtkama.

Na popisu su moćnici iz čak 58 zemalja, a među njima je više od 70 sadašnjih ili bivših svjetskih vođa.

Odvjetnička tvrtka Mossack Fonseca iz koje su iscurili milijuni dokumenata uzvratila je udarac nazvavši "netočnim" medijska izvješća o njihovu radu.

"Ta se izvješća odnose na pretpostavke i stereotipe i igraju na to da javnost nije upoznata s radom tvrtki poput naše", obrazlaže se u izjavi tvrtke Mossack Fonseca koja ima sjedište u Panami.

I dok još uvijek nije potpuno jasno otkud su u medije iscurili svi ti podaci, razlog bi mogla biti činjenica da su se vlasnici Mossack Fonsece - Jürgen Mossack i Ramón Fonseca - nedugo prije izbijanja skandala posvađali. Naime, kako piše Bloomberg, Mossack je bio nezadovoljan ponašanjem svog partnera Fonsece, koji se svim silama pokušao uključiti u politički život Paname. Fonseca je bio poseban savjetnik panamskoga predsjednika, a s te je funkcije istupio neposredno prije curenja dokumenata.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.